Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 3 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Food styling tips voor de feestdagen (+ win een aangekleed diner van MADE met private chef bij je thuis)

Hoe we de feestdagen dit jaar precies zullen kunnen invullen, is in deze tijd nog een beetje gissen voor iedereen. Maar feit blijft dat we er iets feestelijks van willen maken. Hoe we het ook gaan vieren. In samenwerking met MADE geeft Culy je tips voor fantastische food styling. En daarbij kun je een volledig aangekleed diner bij je thuis winnen, mét private chef!

In het leven moet je zelf de slingers ophangen. Nu misschien wel meer dan ooit. Culy kijkt ernaar uit om het deze feestdagen éxtra gezellig te maken in huis. Hoe kerst er dan ook precies uit komt te zien.

Natuurlijk gaan we weer de lekkerste gerechten koken óf genieten van de gerechten die andere mensen (vakkundig) voor ons hebben bereid. En dan wil het oog ook wat.

In samenwerking met MADE.com geven we je daarom een aantal handige tips voor food styling, die je kunt inzetten rond de feestdagen. En let op: onderaan het artikel vind je een winactie. Daarmee kun je een volledig aangekleed diner van MADE bij je thuis winnen, inclusief private chef!

Bron: Made.com

Food styling tips

Denk in kleuren

Zelfs al bij het bedenken van een gerecht, denken chefs in kleurencombinaties. Of er nog een groen kleuraccent ontbreekt in de vorm van verse kruiden bijvoorbeeld. En of ze een wat saai ogende soep in nog kunnen opleuken met gekleurde garnering.

Match je bord met je gerecht

Complementaire tinten als rood en groen creëren een dramatisch effect, terwijl monochrome tinten veel rustiger lijken. Houd daar rekening mee als je een mooie combinatie zoekt tussen je gerecht en het bord.

Feestelijke juweeltinten

Weet je niet zo goed hoe je je eettafel feestelijk aankleedt? Met feestelijke juweeltinten zit je altijd goed. Denk aan weelderige kleuren met een hoge verzadiging zoals saffierblauw, smaragdgroen en robijnrood. Deze diepe tinten geven elke ruimte een warm, levendig en uitnodigend gevoel (rood en groen zijn niet voor niks de traditionele kerstkleuren). Ideaal voor de aankleding van je kersttafel!

Texturen

Werk met verschillende texturen aan tafel. Zowel in je gerecht (want dat eet lekker!) als in de aankleding. Voeg nog wat krokante nootjes, broodkruim of groentechips toe aan je gerecht. Ook ingrediënten als zalmeitjes of rauwe groenten kunnen zo’n knapperig mondgevoel geven.

Denk voor de texturen aan tafel eens aan het gebruiken van een gordijn als tafelkleed. Of gebruik linnen servetten met gerafelde randen. Onthoud: hoe complexer de texturen, hoe levendiger de aankleding (en dus ook je gerecht).

Bord opmaken? Werk in de hoogte

Sommige gerechten worden extra mooi als je ze in de hoogte opmaakt. Een goede stelregel voor het opmaken van een bord is dan ook: leg componenten niet naast elkaar, maar op elkaar.

Bouw bij bijvoorbeeld steak tartare de losse ingrediënten in een torentje bovenop het vlees. Of werk een soepje af met krullerige groentechips die je tegen elkaar opstapelt. Andere gerechten zijn juist weer mooi als je ze plat opmaakt op het bord, denk aan een carpaccio. Zoek daarbij ook de randen van het bord op.

Schenk de saus aan tafel

Heb je een gerecht met (flink veel) saus? Het ziet er niet altijd mooi uit als je een gerecht met een flinke plens saus uitserveert. Houd de saus apart in een leuk kannetje en schenk die aan tafel op het bord. Staat nog chique ook.

Een onderbord

Op het tafelkleed komt een onderbord. Wanneer je het vuile servies weghaalt, is het fijn als er nog iets blijft staan. Zo hebben de gasten niet het gevoel dat ze direct op moeten staan, maar blijven ze langer natafelen.

Kaarsen

Waar zou de sfeer zijn zonder kaarsen? Kaarslicht mag absoluut niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Gebruik lage waxinelichthouders en hoge kaarsenstandaards en wissel ze af voor een speels effect.

Ice ice baby

Ga je cocktails of andere drankjes serveren? Gebruik ijsblokjes van de allerbeste kwaliteit. En een tip van cocktailshakers: wees niet te zuinig met ijs! Niet alleen zullen de drankjes zo koel blijven, maar ook zorgt het ijs ervoor dat ze niet zo snel verdunnen. En hoe meer ijs je toevoegt, hoe minder snel het zal smelten.

Helder (doorzichtig) ijs is natuurlijk heel mooi, dus het is de moeite waard om daar in te investeren. Of maak het zelf door een pot water twee keer te koken voordat je het invriest.

Bron: Made.com

Win een diner met private chef van MADE!

Jij en je geliefde thuis. Kaarsen aan, wijntje erbij. En een private chef die in de keuken de beste maaltijd ooit aan het bereiden is. Klinkt dat als een droom? MADE kan die droom werkelijkheid maken, want je maakt kans op een vijfsterren ervaring, gewoon bij je thuis.

Wat kun je verwachten? Een private chef zal bij jouw thuis komen koken voor jou en een +1 en er een onvergetelijke avond van maken. MADE zal het diner niet alleen regelen, maar zorgt ook nog dat het er stijlvol uitziet (want dat is natuurlijk hun ding).

Voor het diner ontvang je de MADE dinnerware box met de nieuwe collectie dinnerware van Made.com. Zo kun je een on-trend en dromerige tafel creëren én de gerechten de waardige plek op tafel geven die ze verdienen.

Zo doe je mee

Meedoen? Vertel ons wat jouw lekkerste kerstgerecht is en mail dat naar [email protected] met in de onderwerpregel ‘winactie MADE‘. Vermeld duidelijk je naam en adresgegevens. De winnaar wordt op 17 november bekendgemaakt.

Meer over food styling:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.