Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 30 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom pizza en natuurwijn een match made in foodie heaven zijn

Er bestaat een kans dat wij je al lang niet meer hoeven uit te leggen waarom de combinatie tussen pizza en natuurwijn zo goddelijk is. Maar als Culy-lezer is het wél een goede om te weten waarom deze match zo lekker samengaat en belangrijker: waar je voor dit tongstrelende samenspel aan het juiste adres bent.

Door Karlijn Mensink

Als je je bedenkt dat pizza’s met zoveel verschillende toppings gemaakt kunnen worden, dan is het nog een lastig karwei om bij elke variant een bijpassende vino te schenken. Toch is de combinatie van natuurwijn en pizza niet geheel onbekend meer, anno 2020.

Aardse tonen

Bij de vinificatie van natuurwijnen wordt er in de meeste gevallen geen sulfiet toegevoegd en dat zorgt ervoor dat de geur en smaakstoffen zich op natuurlijke wijze ontwikkelen en dus niet middels hulpmiddelen beïnvloed worden.

Natuurwijnen kunnen daardoor enerzijds als ‘conventioneel’ geproduceerde wijn smaken, anderzijds heel funky (mysterieus). Zo zou je bijvoorbeeld tijdens het vergelijken van een Verdejo en een natuurlijk gemaakte Verdejo het verschil niet proeven. De mysterieuze soorten natuurwijn kunnen heel fris, fruitig en licht bubbly naar voren komen.

Maar waarom matcht pizza dan zo goed aan natuurwijn?

Natuurwijnwinkel Vleck verklaart het als volgt:

“De wereld van natuurwijn en pizza zijn beide ontzettend breed. Dit houdt in dat er voor elke soort pizza(topping) ook een bijpassende natuurwijn te vinden valt. Daarbij komt dat natuurwijn in bepaalde varianten als dorstlessend kunnen worden bevonden.

Vooral de funky exemplaren zijn door een lager alcoholpercentage makkelijk(er) verteerbaar. Omdat pizza lekker makkelijk ‘weghapt’ en natuurwijn makkelijk ‘wegnipt’ snappen wij de wijn-spijs combi helemaal.”

Euro Pizza

Bij Euro Pizza in Amsterdam-Noord werd de link tussen pizza’s en natuurwijnen gelegd en een tof concept binnengekopt: zij zijn een (natuur)wijnbar en pizzarestaurant in één. Een topadres om dus zelf deze match made in food heaven te gaan ervaren.

Ze combineren the best of both worlds maar al te graag voor je. Buiten de fijne natuurwijnen serveren ze ook nog eens buitengewoon creatieve pizza’s. Denk bijvoorbeeld aan toppings met brandnetel, miso of Szechuanpeper. Al ooit eerder op een menukaart zien staan? Wij ook niet.

De pizza’s van Euro Pizza worden trouwens gemaakt op basis van zuurdesem. Dit geeft de pizzabodem een licht frisse smaak . Dit frisje leent zich op zijn beurt weer mooi om te pairen met een licht frisse vin de nature…

Meer over wijn?

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Waarom pizza en natuurwijn een match made in foodie heaven zijn
Sluiten