Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 8 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is dé goede (en lekkerste) manier om oesters te eten

Je fietst er voor om of je rent er voor weg: oesters. Het is dan ook een schelpdier met een uitgesproken smaak én structuur. Inmiddels is de oester in ieder geval nog steeds prominent aanwezig op menig menukaart. Maar: hoe eet je zo’n oester nou eigenlijk?

Want dat kan nog wel ‘s misgaan.

Dit is dé manier om oesters te eten

We hebben er al menig artikel aan gewijd – we raken immers niet uitgepraat over dit heerlijke hapje uit de zee. Wat blijkt: er valt dan ook een hoop over te vertellen. Want hoe bewaar je oesters nou eigenlijk, hoe open je ze en hoe kun je oesters het best serveren? En dan hebben we het belangrijkst dus nog eens verteld: want er ontstaat nog wel eens een discussie hoe je het schelpdier als beste kunt verorberen. We leggen het je graag uit.

Oesters met Balinese dressing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Oesters eten voor beginners

Allereerst willen we even een oestermythe ontkrachten: want hoewel de oester vaak rauw geserveerd kan worden, betekent dat echt niet dat rauw – met eventueel een van deze dressings – de enige manier is om ‘t te eten. Tegenwoordig zien we dan ook de meest verschillende bereidingswijzen voorbijkomen: ons mag je bijvoorbeeld ook wakker maken voor een gegratineerd of gepocheerd exemplaar.

Rauwe oesters eten

Besluit je er voor te gaan, dan kun je nog wel eens met wat uitdagingen te kampen hebben. Giet je het vocht eruit of laat je het erin? En, is het eenmaal zo ver dat je de oester uit z’n schelp hebt gekregen, wordt dat kauwen als op een Hubba Bubba of in een teug naar binnen als een dropshot?

oesters
Pexels

Zo eet je een oester

Allereerst: smaken verschillen. Het doel van elk oester-etende mens is nou eenmaal hetzelfde: we willen het zo lekker mogelijk. De ene oester heeft wat meer vocht dan de ander, mocht dit nou echt veel zijn waardoor het geheel niet in een keer op kan, giet dan een klein beetje eruit.

Een mooi bruggetje naar stap 2: de oesters moet toch echt in een keer je mond in. Ten slotte de laatste stap: kauwen op een oester is zeker een goed idee, wil je het beste in de oester naar boven halen. Doe dit geen 20 keer, maar een keer of 3 en die ene hap wordt een onvergetelijke.

Meer over oesters:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.