Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 20 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Acute oesterdrang? De beste plekken voor oesters in Amsterdam

Misschien wel de meest tijdloze delicatesse uit de zee: de oester. Je moet niet denken aan de slijmerige substantie óf je zet er je wekker voor: hoe dan ook, er zijn genoeg oesterfans te vinden in ‘t land. En die komen sowieso aan hun trekken in de hoofdstad, aangezien de oester in Amsterdam wederom z’n hoogtijdagen beleeft. Maar op welke plekken in Amsterdam moet je zijn om de lekkerste oesters te bemachtigen? We hebben het voor je uitgezocht.

De beste plekken voor oesters in Amsterdam

Het mooie van dit schelpdier: het is geschikt voor elk moment van de dag. Bij een aperitief, een brunch, een diner, als chique snack in de avonduren – check meteen even hoe je oesters het beste kunt openen en bewaren – of gewoon uit het vuistje op de markt op zaterdagochtend. En van dat gegeven maken we uiteraard gretig gebruik.

Bistro de la Mer

Elke (vis)gang bij Bistro de la Mer kan een delicatesse genoemd worden, als we de recensie van Mara Grimm mogen geloven. Niet heel gek dus dat je hier ook voor een goede oester aan het juiste adres bent. Met andere verfijnde zeegenoten als zee-egel, scheermessen en Noordzeekrab zal het misschien wel wat lastig kiezen worden.

Utrechtsestraat 57, 1017 VJ Amsterdam 

Noordermarkt

Op zoek naar dé oester van Amsterdam? Begeef je voor het ultieme vakantiegevoel op zaterdag naar de Noordermarkt. Verwacht een eindeloze reeks kramen met biologische producten, variërend van brood en olijven tot kaas en bloemen. Maar dus ook eentje met oesters. Die worden ter plekke voor je opengemaakt (of niet, zodat je er thuis in stilte van kunt genieten) en slurp je zo – hup – naar binnen alsof het niets is.

Alex + Pinard

Deze wijnbar in Amsterdam-Oost vergezelt de lekkerste wijnen van de meest verfijnde happen. En op dat menu staan dus ook oesters, per stuk of per dozijn te verorberen. Een perfecte plek om je weekend door te brengen.

Utrechtsestraat 57, 1017 VJ Amsterdam 

Maris Piper

Het team van The Breda Group omschrijft restaurant Maris Piper als een eigentijdse luxebrasserie. En op een kaart van zo’n etablissement spotten we vanzelfsprekend oesters. Nog meer goed nieuws: er kan gekozen worden tussen een versie met citroen en en sjalotvinaigrette of een gegratineerde oester met hollandaise en spinazie.

Frans Halsstraat 76 HS, 1072 BV Amsterdam 

Taste of Culture

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar die oester, die waarderen we dus op elk moment van de dag. Taste of Culture, één van onze favoriete Chinese restaurants in Amsterdam, is in het weekend tot 3 uur ‘s nachts geopend en serveert heerlijke gestoomde exemplaren met zwarte bonensaus.

Fun fact: ook gerenommeerde chefkoks zoals Joris Bijdendijk en zijn team zie je hier gretig bestellen in de nachtelijke uurtjes. Als dat niet genoeg zegt.

Korte Leidsedwarsstraat 139-141, 1017 PZ Amsterdam

Bacalar

Leuk, al die klassieke oesters in Amsterdam met minimale extra ingrediënten, maar bij Bacalar in Noord pakken ze het net even anders aan. Bestel – naast een hoop onvergetelijk goede taco’s – ook eens de tostada met ceviche van oester en tartaar van watermeloen en chipotle. Misschien wel dé oester 2.0 in Amsterdam.

Chrysantenstraat 4, 1031 HT Amsterdam

Frank’s Smoke House

Je ruikt het al aan het begin van de straat: bij Frank’s Smoke House weten ze hoe ze de mooiste producten moeten roken. Dat doen ze dan ook met zowel kaas, vlees als vis. Maar naast de meest uiteenlopende gerookte producten verkopen ze nog veel meer delicatessen, waaronder dus ook érg lekkere oesters.

Wittenburgergracht 303, 1018 ZL Amsterdam 

Gebr. Hartering

Hét tijdloze restaurant waarvan we hopen dat het voor altijd zal blijven. Geïnspireerd op de Franse table d’hôte vind je bij Gebr. Hartering de mooiste klassiekers van de hoogste kwaliteit. En daar eten we natuurlijk het liefst ook oesters bij.

Peperstraat 10, 1011 TL Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.