Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 20 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe smaken duindoornbessen en wat kun je er allemaal mee maken?

Als je aan de kust woont, zie je de grote planten met oranje bessen waarschijnlijk zó voor je, maar voor veel andere mensen zijn duindoornbessen misschien minder bekend. Wat voor smaak kun je verwachten als je een gerecht met duindoorn op de kaart van een restaurant ziet staan? En kun je er zelf ook dingen mee maken? (Spoiler: ja, natuurlijk.)

Duindoornbessen zijn de bessen van de duindoorn, een struik die 1 tot wel 4,5 meter hoog kan worden. In het voorjaar staat de struik in bloei, en vanaf eind augustus tot ergens in de winter kunnen de oranje bessen worden geoogst. Duindoorn groeit in duingebieden in grote delen van Europa en Azië – dus ja, ook gewoon in Nederland.

Zelf plukken gaat dan ook prima. Neem dikke handschoenen mee tegen de doorns van de struik en knip dan met eens snoeischaar een aantal takken af. Het slimste is om de bessen daar niet meteen af te plukken, maar de takken eerst even in te vriezen: na ongeveer een dag vallen de bessen er dan heel gemakkelijk vanaf.

Fruit from the coast, full with vit C. I use them to make pudding sauce or use the juice in my salad because of their sour taste.. #seabuckthorn #hippophaerhamnoides #duindoorn #wildfood #foraging #fruit

188 Likes, 0 Comments – @annbrevoort on Instagram: “Fruit from the coast, full with vit C. I use them to make pudding sauce or use the juice in my…”

Hoe smaken duindoornbessen en wat maak je ervan?

Duindoornbessen smaken vrij zuur, waardoor veel mensen denken dat ze ze niet lusten. Met een goede bereiding (lees: genoeg suiker) zijn ze echter heel lekker als jam, gelei, siroop of saus. Dat zuurtje is dan juist verfrissend en verrassend.

Duindoorn wordt dan ook weleens als bijzondere smaaktint toegevoegd aan producten. Restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel in Amsterdam, heeft in samenwerking met Tomasu, bijvoorbeeld een eigen sojasasaus met duindoornbes gemaakt. Daarnaast is de smaak ook lekker in alcoholische dranken.

Je kunt duindoornbessen ook los eten, bijvoorbeeld met wat suiker in de yoghurt.

Taiko sojasaus van Tomasu

Koken met duindoorn

Waar je duindoorn allemaal mee kunt combineren? Nou, vrij veel. Bij tweesterrenrestaurant Spectrum in het Waldorf Astoria serveren ze bijvoorbeeld pastille van duindoorn met oester, kombu-gel en krokante garnalen, en bij SALT Coastal Bistro en Bar een gegrilde corvina (ombervis) met zuurkool, basilicum en duindoornbes.

Maar de frisse smaak van duindoornbessen past juist ook heel goed bij zoete gerechten: bij restaurant Voltaire aten we ooit ijs van Oreo’s en schotsjes van kokos met duindoorncrème, bij Floreyn Amsterdam een chocoladetaartje met blondie, saus van duindoorn, pannacotta van karnemelk en een krokantje van een gesmolten Haags hopje.

Lekker (en) gezond

En o ja, ook een leuke bijkomstigheid: duindoorn zit bomvol vitamine C is en is daarmee niet alleen gezond, maar ook nog immuunversterkend. Daarnaast zitten er allerlei andere stoffen in die goed voor je zouden zijn. Veel duindoorn eten zou bijvoorbeeld goed zijn tegen hart- en vaatziekten, en een oppepper geven aan je huid, ogen en lever. Op naar de duinen dan maar!

Schattig cakeje met duindoornbessen en glazuur van duindoornsap. De ideale combi van zoet en zuur. #patisserie #cake #duindoorn #wildesmaken #haselpatisserie

9 Likes, 0 Comments – Linda Doedens (@hasel_patisserie_chocolaterie) on Instagram: “Schattig cakeje met duindoornbessen en glazuur van duindoornsap. De ideale combi van zoet en zuur….”