Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 11 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Honing kopen in de supermarkt: hier moet je op letten

Wist je dat honing uit de supermarkt vaak geen echte honing is? Ja, echt waar; wij vielen ook van onze stoel toen we dit voor het eerst hoorden. We vertellen je hoe je nep-honing herkent en waar wij onze honing kopen.

De meeste potjes en flesjes uit de supermarkt zijn namelijk niet gevuld met 100% honing. Uit onderzoek van Foodwatch bleek namelijk dat een groot gedeelte is aangelengd met suikerstroop die is gemaakt van suikerbieten, tarwe en rijst.

Goedkope variant

Dit is uiteraard een stuk goedkoper voor de producent dan het potje vullen met authentieke honing. De importkosten van honing zijn in Europa zo’n € 2,17 per kilo, terwijl je voor suikerstroop slechts € 0,50 betaalt. Daarnaast heeft de stroop ook een praktische functie: het zorgt ervoor dat het geheel minder snel kristalliseert.

Honingpot
weyo via Adobe Stock

Verboden nep-honing

Je vraagt je nu vast af hoe het überhaupt mogelijk is dat nep-honing onder de noemer ‘honing’ wordt verkocht in de supermarkt. Binnen de EU is het namelijk hartstikke verboden om te sjoemelen met het product.

Honing moet aan strenge eisen voldoen. Zo mag het niet worden verhit boven de 40 graden Celsius en mag het dus geen kunstmatige toevoeging bevatten. Toch gebeurt het op grote schaal en dat komt omdat het extreem moeilijk is om te achterhalen waar de ‘honing’ vandaan komt. De samenstelling van honing en suikerstroop lijken namelijk heel veel op elkaar.

Chinese import

Daarnaast blijven de onderzoeksmethodes in Europa flink achter. Bijna de helft van de honing in Europa wordt geïmporteerd vanuit China. En die producenten van de suikerstroop zijn gehaaid. Ze houden de onderzoeksmethodes nauwlettend in de gaten. En lopen daardoor op de methodes vooruit om hun product te mengen waardoor het niet getraceerd kan worden.

Honinggraat
freepeoplea via Adobe Stock

Honing kopen van de imker

Gelukkig is de aanlegging van honing niet slecht voor je gezondheid. Het enige waar je mee genept wordt is dus de prijs. Wil je zeker zijn van authentieke honing? Zoek dan een imker op bij jou in de buurt; dan weet je zeker dat je kwalitatief goede honing in huis haalt.

In de supermarkt is het belangrijk om goed het etiket te scannen. Wanneer de honing van buiten de EU is geïmporteerd, is het aannemelijk dat het om een product gaat dat aangelengd is. Je herkent het aan de tekst ‘gemengde EU‘.

Meer over honing:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.