Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 16 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

5 x verrassende bestemmingen voor je volgende culinaire stedentrip

Dat wij onze vakanties vaak inrichten op gebied van eten en drinken, is vast geen verrassing. We kijken als eerste waar de grote markten zijn, maar eigenlijk begint ‘t nog vóórdat we vertrekken. Want die culinaire bestemming alleen, is al een keuze an sich. Ga je voor mediterraans, scandi of nog een andere keuken? Wij zochten 5 verrassende bestemmingen voor je volgende stedentrip voor je uit.

5 x verrassende bestemmingen voor je volgende culinaire stedentrip

Waarom zou je ze niet allemaal proberen?

Focaccia Barese eten in Bari, Italië

Oké, de traditionele focaccia kennen we (waarschijnlijk) allemaal. Voor de Italianen hebben wij het dan over een focaccia Genovese: bestrooid met olijfolie, zeezout en heel soms ook rozemarijn. Maar ken je ook de focaccia Barese uit Bari?

Bari is een grote vissersstad gelegen in Puglia, de provincie in de hak van de laars waar (volgens verhalen) het beste brood van Europa vandaan komt: het Altamura brood. Geen wonder dat de focaccia Barese zijn eigen ‘titel’ heeft. Waarin hij dan verschilt? Deze focaccia wordt gemaakt van durumtarwe en is altijd belegd met olijfolie, zout, olijven en tomaten. Iets meer opsmuk dus, maar dat maakt ‘m ook net wat lekkerder, moeten we toegeven.

Bombette eten in Cisternino, Italië

We blijven even op culinaire stedentrip in Italië en zelfs ook in Puglia, want deze provincie heeft nu eenmaal erg veel te bieden op gastronomisch vlak. Bezoek dan ook zeker eens Cisternino. Dit kleine schattige witte stadje is dé thuishaven van de bombette. De bombette zou je, als je ze zo op ‘t eerste gezicht ziet, niet per se bekronen tot delicatesse, gezien hun gourmetstel-slavink uiterlijk. Maar schijn bedriegt, deze mini-slavinkjes zijn heerlijk.

Ze worden gevuld met kaas, mortadella of spek en omhuld door pancetta of ham. Daarna worden ze gebakken aan spiezen en krijg je er meestal minstens vijf. De bombette eet je ‘t best en het leukst bij één van de slagers in Cisternino, waar je aan de kassa je bestelling doet en in het naastgelegen mini restaurant je eten oppeuzelt.

Pinxtos eten in San Sebastian

Als er iets is waar Spanje om bekend staat, zijn het wel de pinxtos (spreek uit als pientsjos) of zoals wij ze in de volksmond kennen: de tapas. Geen betere plek om die te proeven tijdens je culinaire stedentrip dan in San Sebastian: dé stad die zichzelf kroont tot stad van de pinxto.

Neem plaats in één van de vele leuke restaurantjes en ga zitten aan de bar. Er zullen daarna elke paar minuten nieuwe schalen met nieuwe pinxtos langskomen. Pak er één af, smul ‘m op en na afloop reken je de overgebleven prikkertjes af. Culinair genieten op z’n best, want het zijn meestal enkel lokale specialiteiten én je kunt super veel proberen omdat de hapjes zo lekker klein zijn.

Lapskaus eten in Hamburg

Duitsland kennen we natuurlijk van de curryworst, de schnitzel en de pretzels op de kerstmarkten. Toch hebben veel steden hun eigen specialiteiten. Zo is ook Hamburg, de industriële stad in het noorden van het land, een perfecte bestemming voor je volgende culinaire stedentrip. Alleen al vanwege de hele vibe in de stad, zou je er naartoe willen. Lekker rauw, hippe hotspots én veel culinaire topspots.

Maar waarom je helemaal naar Hamburg wilt afreizen, is toch echt vanwege de lapskaus. Dit bekende zeemansgerecht is naar Hamburg overgewaaid vanuit Noorwegen. Wat ‘t dan is? Een combinatie van zoet en zuur, een mengsel van vlees (veelal cornedbeef) en aardappelpuree. Dit wordt geprakt als een stamppot tot een egale brij met roze kleur. Daar komt dan een spiegelei op en wordt ‘t geheel geserveerd met rode bieten, augurken en zure haring. Misschien niet de standaard street food snack, maar wel een goeie bodem voor een avond Duitse biertjes drinken.

Eccles cake eten in Manchester

Naar Engeland ga je toch veelal op culinaire stedentrip voor fish & chips en grote pints, maar naar Manchester ga je voor de Eccles cakes. Dit ronde cakeje lijkt van de buitenkant misschien een beetje op de traditionele Engelse scone, maar dat is het zeker niet.

De eccles cake is namelijk een rond koekje van bladerdeeg dat wordt gevuld met krenten en vaak bestrooid met bruine suiker. De cakejes zijn vernoemd naar het stadje Eccles in de buurt van Manchester. Je vindt ze in een van de gezellige, soms ietwat truttige, tea houses in de stad en zéker als je een afternoon tea doet in Manchester, krijg je de eccles cakes erbij. Maar gelukkig ook de scones. Iets met never change a winning team!

Zin in een stedentrip? Dit zijn de 25 tofste steden voor foodies

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.