Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Trend op Instagram: paars eten

Paars eten is sinds kort trending op Instagram. Waarom? Waarschijnlijk omdat deze kleur van je bord af knalt. Bovendien kun je deze kleur aan je gerecht toevoegen met natuurlijke ingrediënten.

Paarse groenten zijn de (kleuren)bom

Denk bijvoorbeeld aan paarse bloemkool. In Nederland zien we ‘m zelden, maar in zonnige landen komt paarse bloemkool zelfs vaker voor dan witte.

Hij komt aan zijn kleur door de aanwezigheid van anthocyanen, die je ook terugvindt in rode kool, frambozen, kersen en rode wijn.

Taro is het harige broertje van de gewone aardappel en wordt ook veelvuldig gebruikt om eten een paars tintje te geven.

De binnenkant is lichtpaars en wordt vermalen tot een pasta of een poeder om gerechten te kleuren.

purple taro for sell in the market
Taro

Paarse piepers

Bij Héron kregen we laatst zulke mooie paarse aardappeltjes geserveerd, dat we meteen verlangden naar meer. De Vitelotte Noir of truffelaardappel is een natuurlijke kleurbom. De buitenkant is donkerpaars, de binnenkant paars met donkerpaarse marmering.

Opvallend is dat dit aardappeltje zijn kleur behoudt tijdens het koken (niet schrikken: hij maakt je kookwater groen!).

Tip: bij Aardappelhof kun je heel veel verschillende soorten paarse aardappelen kopen, mocht je er iets lekkers mee willen maken. Ook liggen truffelaardappeltjes vaak op de markt bij de groenteboer.

Vitelotte Noir of truffelaardappel

Meet ube: paarse zoete aardappel

Maar de echte trendveroorzaker is ube: een soort paarse zoete aardappel, een populair ingrediënt op de Filipijnen. Daar wordt de zoete aardappel vooral zoet gegeten: verwerkt in taarten, ijs en desserts.

Hij werd echt trendy doordat restaurant Manila Social Club in Brooklyn, New York er speciaal voor Nieuwjaarsavond een donut mee maakte, met een vulling van ube en Cristal-champagne en bedekt met 24-karaats eetbaar bladgoud.

trend: paars eten met ube / ijsjes

Ube wordt nu ineens ook heel veel gebruikt om paarse donuts, paarse taartjes en paarse koekjes te maken buiten Azië. Restaurant Platito in Toronto (Canada) serveert zelfs paarse ube-wafels met gefrituurde kip!

Maar dan: hoe smaakt ‘ie? De smaak van ube ligt ergens tussen pistache, witte chocolade, vanille en kokos in, aldus kenners. Een mooie kleur én een lekkere smaak dus. Wie haalt de ube naar Nederland?

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.