Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 13 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Handig! Dit zijn de meest bekende Mexicaanse gerechten uitgelegd (van burrito tot fajita)

De Mexicaanse keuken kan soms gecompliceerd klinken met al die verschillende namen. Culy helpt je een handje op weg en zet de meest bekende Tex-mex en Mexicaanse gerechten voor je op een rijtje.

Tex-mex? Juist! Want wat door ons wordt bestempeld als ‘Mexicaans’ is voor de Zuid-Amerikanen helemaal niet traditioneel. Tex-mex is een mengeling van de Amerikaanse keuken en die van de inheemse bevolking van het huidige Texas. Een voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld nacho’s met een flinke lading gesmolten kaas; dat wordt in Mexico helemaal niet gegeten en is een Amerikaanse uitvinding!

Populaire Mexicaanse gerechten op een rijtje

Taco’s

Wanneer je aan de Mexicaanse keuken denkt, zijn taco’s waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan moet denken. Dat is niet zo gek, want taco’s zijn in Mexico net zo gebruikelijk als brood voor ons is. Het wordt genuttigd als ontbijt, lunch, diner en als snack. Taco’s zijn kleine maistortilla’s die gevuld zijn met vlees, vis, groentes of bonen. Een taco eet je in maximaal drie happen en kent vele toppings zoals salsa, koriander en limoen.

 

taco omakase
Bron: Unsplash

Burritos

Een burrito een van de meest bekende Mexicaanse gerechten en is een grote opgerolde bloemtortilla die verschillende vullingen kan hebben. Er wordt in tegenstelling tot de taco’s gebruikt gemaakt van een bloemtortilla. Dat heeft te maken met de flexibiliteit van de wrap. Een tortilla gemaakt van mais zou scheuren tijdens het oprollen. De vulling van de burrito wisselt en varieert tussen rundvlees, varkensvlees en kip. Daarnaast vind je vaak bonen, rijst en salsa terug in je burrito. Eigenlijk is het een hele maaltijd, maar dan handig verpakt in een eetbaar omhulsel.

Culy Basics: de allerlekkerste burrito met gehakt en bonen

burrito met gehakt / bord op schoot
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Fajitas

De fajita is qua vulling vergelijkbaar met een burrito. Het grote verschil is dat deze niet worden gevuld en opgerold, maar los van elkaar worden geserveerd. Hierdoor stelt iedereen zijn eigen vulling samen. De fajita heeft zijn naam te danken aan de vulling van het gerecht. Van origine wordt deze namelijk gevuld met steak. Inmiddels bestaan er tientallen varianten: van vis tot vegetarisch.

Zo maak je de ultieme chicken fajitas met mole saus

Enchiladas

Dit is een van de weinige Mexicaanse gerechten die je binnen de Mexicaanse keuken met mes en vork eet. Enchiladas zijn bloemtortillas met weinig vulling die als dunne lange sigaren worden opgerold. Binnenin zit een mengsel van gekruid gehakt, groentes, kip of bonen. De enchiladas worden tegen elkaar aangelegd in een ovenschaal en overgoten met een paprika-/tomatensaus. Daar bovenop wordt een flinke lading kaas gestrooid die wordt gegratineerd in de oven.

Culy Homemade: snelle enchiladas met kip in tomatensaus

enchiladas met zoete aardappel en zwarte bonen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Quesadillas

Quesadillas betekent vrij vertaald ‘kaasdingetje’ en kun je vergelijken met een tosti. Ze worden gemaakt van mais- of bloemtortilla’s en worden in een droge koekenpan gebakken. Traditioneel gezien worden quesadillas alleen gevuld met kaas, maar er zijn ook varianten waarbij er groenten of vlees tussen de twee tortilla’s wordt gedaan.

3 x goddelijke vullingen voor quesadilla’s

Quesadillas met zoete aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Tostadas

De tacoschelpen die we hier kennen zijn in Mexio eigenlijk tostada’s. Dit zijn geroosterde of gefrituurde tortilla’s. Ooit werd dit gerecht bedacht om oude tortilla’s die taai waren geworden alsnog te kunnen gebruiken.

Een tostada wordt belegd met bonenpuree, kaas, salade en verschillende salsa’s. Tostada’s met een topping van vis en vlees zie je ook geregeld voorbij komen.

Culy Homemade: knapperige tostadas met zwarte bonen (refried beans)

Ingelegde rode ui op een tostada
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer Mexicaanse gerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.