Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Memorabele gerechten uit Disney films (en hoe je ze zelf maakt!)

We zijn bijna allemaal wel opgegroeid met Disney films. En opvallend: in veel van die films was er een memorabel gerecht dat ons – en een heleboel andere mensen – is bijgebleven. Van de spaghetti met gehaktballetjes uit Lady en de Vagebond tot aan de soufflé uit Belle en het Beest.

Veel van deze Disney films zijn ook uitgekomen in een Engelstalige versie, met Nederlandse ondertiteling. Voor het gemak gebruiken we hieronder de Nederlandse titels.

De spaghetti met gehaktballetjes uit Lady en de Vagebond

Wie had ooit gedacht dat een scène waarin twee honden een bord spaghetti delen, tot één van de meest romantische scènes uit de filmhistorie zou behoren?

De twee honden beginnen toevallig aan dezelfde lange spaghettisliert, wat resulteert in een zoen. Daarna duwt hij het laatste gehaktballetje naar haar toe. Welnu, that’s amore!

Maak zelf deze klassieke spaghetti met tomatensaus & gehaktballetjes en deel die romantisch met je lief. Accordeonmuziek niet verplicht.

De ratatouille uit Ratatouille

Ratatouille is onze favoriet uit de Disney-stal en dat komt natuurlijk voornamelijk doordat het draait om twee van onze grote liefdes: eten en Parijs.

Remy, de rat met de culinaire gaven, maakt een prachtige ratatouille in de film. Zo maak je ratatouille zoals in de film Ratatouille.

De magische koekjes uit Alice in Wonderland

Wie herinnert zich niet de magische koekjes uit Alice in Wonderland? We schetsen het nog even voor je: Alice loopt, opgejaagd door het hysterische konijn met die klok, een huis in om de handschoenen van het konijn te vinden. Daar wordt ze afgeleid door een schaal koekjes (we’ve all been there…). Ze neemt een hap en groeit pardoes 10x zo groot.

Zo maak je zelf koekjes, versierd met royal icing. Of maak ze na uit onderstaande video.

Soufflé met kaas uit Belle en het Beest

Misschien wel de meest memorabele scene uit Beauty and the Beast is die met het meest catchy liedje. Lumière, de zingende kandelaar, scandeert (in de Engelse versie): “Beef ragout, cheese souffle, pie and pudding en flambe.” Ondertussen dansen bestek, borden en kopjes over tafel.

Maar vooral die soufflé met kaas, is ons altijd bijgebleven. Zelf deze klassieker maken? Probeer dit recept voor broccoli soufflé.

Gele snow cones uit Monsters Inc.

In Amerika zijn ze gek op snow cones: oftewel: hoorntjes (meestal van papier) gevuld met schaafijs. Het is ook een memorabel ‘gerecht’ uit Monsters Inc. De hoofdpersonen komen een yeti tegen en in plaats van angstaanjagend, blijkt hij juist gastvrij. Hij heet ze welkom met snow cones.

Dicht in de buurt komt ons Surinaamse schaafijs. Zo maak je het. Voor de gele kleur gebruik je citroenlimonade.

De taart uit Sneeuwwitje

Wij dachten dat Yvette van Boven gezellig taarten kon staan bakken, maar Sneeuwwitje kan er ook wat van. Luidkeels zingend en omringd door eekhoorns, vogeltjes en herten bakt ze een taart voor Grumpy: één van de zeven dwergen.

Ben je hevig geïnspireerd door Sneeuwwitje en is het bakvirus op je overgeslagen? Wij stellen alvast deze Franse appeltaart met frangipane voor.

Blij ontbijtje uit Mulan

In de Disney film Mulan wordt hoofdpersonage Mulan gewekt door haar draakje Mushu met een ontbijtje. Hij maakte pap, met daarop een blij gezicht van twee spiegeleieren en een plak bacon.

Maak zelf een simpele havermoutpap (of polenta!) en serveer met twee gebakken eieren en crispy bacon. Eet het met stokjes, als je durft.

De karamelappels uit Mary Poppins

De bekendste uitspraak uit de film Mary Poppins is “Supercalifragilisticexpialidocious”, wat meteen ook een bekend liedje werd. Terwijl Mary Poppins dit zingt, zien we de kinderen op de achtergrond in karamelappels happen. Dit was vroeger een populaire snack op kermissen in Amerika.

Omdat de kans klein is dat je thuis karamelappels gaat maken, delen we een recept dat een vrije interpretatie is hierop: pannenkoekjes met gekarameliseerde appel, ricotta en hazelnoot. Ontzettend lekker.

De empire biscuits uit Brave

In Brave – een Disney film uit 2012, is de roodharige Merida een heldin. Het meest memorabele ‘gerecht’ uit de film zijn empire biscuits: traditionele Schotse koekjes. Het zijn zandkoekjes met een lik frambozenjam ertussen, afgemaakt met glazuur en een halve kers.

Op website Not Quite Nigella leer je hoe je ze maakt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.