Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom je altijd een ‘pie dish’ in je kast moet hebben

De ene taartvorm is de andere niet. Je hebt ze rond, langwerpig, vierkant, in tulbandvorm en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toch pleiten wij hierbij voor de ideale pie dish (oftewel: taartvorm): een ronde met een geribbelde rand. We vertellen je waarom.

Pie dish

Nog even voor het juiste beeld: met de pie dish doelen we op een ovenschaal of bakvorm die ideaal is voor het bakken van taarten. Een exemplaar met een diameter van ongeveer 25 centimeter is het meest handig.

Nu zijn er tal van mooie ovenschalen op de markt, bijvoorbeeld van keramiek, emaille en porselein, in de mooiste kleuren en vormen. Toch gaat er niks boven zo’n exemplaar met zo’n geribbelde rand, zoals die van je oma. Dan krijgt je appeltaart echt een ouderwets, homemade gevoel. Bovendien krijgt je taart dan ook zo’n mooi, knapperig randje.

pumpkin pie dish

Knapperige bodem

Een glazen ovenschaal heeft ook nog een paar voordelen ten opzichte van zijn soortgenoten. Het belangrijkste: het glas zorgt voor geleidelijke hitte en het duurt ook even voordat de schaal goed warm wordt. Zo zul je zien dat de taartbodems mooi knapperig worden en dat vullingen en custards mooi evenredig stollen.

Nog meer voordelen van glazen pie dish: het stoot geuren en vlekken af en het materiaal zal niet snel kromtrekken. Daarnaast kun je het zonder problemen in je vaatwasser mikken, evenals in de vriezer. En heb je een echte Pyrex-ovenschaal te pakken, dan kan ‘ie zelfs in de magnetron. Handig als je die crumble snel wilt opwarmen.

apple pie dish

Wat maak je in een pie dish?

Heb je zo’n taartvorm met een geribbelde rand in huis, maak er dan een klassieke Amerikaanse apple pie in. Of zo’n lekkere ouderwetse crumble, zoals deze makkelijke perzik crumble of deze apple crisp. De smeuïge chocoladetaart van Rutger doet het ook goed in een geribbelde taartvorm.

Bij Dames van de thee vind je een paar hele mooie, onder andere van Rice. Maar je vindt ze ook gewoon bij Blokker: zowel een simpele, basic taartvorm in het wit als een glazen pie dish.

Ikea heeft ze ook, daar noemen ze het een pasteivorm. En daarnaast hebben we natuurlijk nog de crème de la crème onder de bakvormen: die van Le Creuset. Verkrijgbaar in kleuren met fantastische namen als Marseille (blauw) en Hibiscus (roze).

pie dish
Bron: Dames van de thee

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.