Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over de luge shot: alcohol door een uitgelepelde mergpijp

Inspiratie nodig voor op je culinaire bucketlist? En niet vies van een portie decadentie? Ga dan vooral op zoek naar een plek waar je een luge shot kunt bestellen. In de woorden van culinaire legende Anthony Bourdain: dit moet je doen.

Een luge shot is een alcoholische afsluiter na het eten van mergpijp. Dat leeggelepeld stuk bot is immers het ideale vehikel om een shot alcohol naar je mond te voeren. Niet alleen weekt de alcohol de resten merg los (geen straf als je weet hoe lekker dat is), het hele ritueel zorgt ook voor de nodige reuring aan tafel.

Alles over de luge shot

Volgens de regels van de kunst is het namelijk de barman die het shot alcohol via het bot je mond ingiet. Dat kan niet anders dan misgaan (lees: de helft van ‘t shot belandt waarschijnlijk niet in je mond) maar lollig is het wel.

Wat voor drank er in een luge shot gaat, is variabel. Whisky is een klassieke (zo staat ‘t trouwens ook bij Black Smoke op de kaart) en ook tequila komt vaak voor. Bij de opening van het Amsterdamse Sins of Sal kregen wij laatst een versie met mezcal – ook niet verkeerd.

Waar komt het vandaan?

Decadentie alom dus, maar waar komt het idee eigenlijk vandaan? Hoewel het idee waarschijnlijk al eeuwenlang bestaat, wordt een zekere Jacob Grier uit Portland gezien als het genie dat per toeval op het idee kwam tijdens de Cocktail Week in 2010.

Als hoofdbarman van een lokale horecazaak overtuigde hij de rest van het restaurant dat het op de kaart moest komen en sindsdien werd het idee wereldwijd opgepikt.

Bourdain

Toch is het vooral foodlegende Anthony Bourdain die de luge shot aan de man bracht bij het grotere publiek. Zijn uitspraak over het fenomeen is dan ook tamelijk legendarisch: ”It’s extremely anti-social and against all standards of decency. So I think we should do it.

Woorden waar wij in ieder geval niet teveel aan gaan tornen. Jij ook niet? Ga naar Black Smoke of Slagerij De Beurs, al kun je het thuis natuurlijk ook zelf proberen. Tip: drapeer voor de zekerheid even een servet op je borstkas. Want hoe lekker zo’n shot ook is, erg gracieus is het allemaal niet…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.