Redactie
Redactie Inspiratie 3 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Do like the French: zo geef je een dinertje als een Parisienne

Fransen zijn dol op thuis dinertjes geven, zelfs in Parijs, waar de eetkamers vaak piepklein zijn, evenals de keukentjes. Daarom hebben ze een aantal slimme trucs om van elk dinertje een succes te maken, met minimale moeite. Wij leren ze jullie vandaag!

De boodschappen zijn alles

Meer kopen, minder koken, is het devies. Kortom: de boodschappen zijn alles! Denk je dat Franse gastvrouwen en -heren hun eigen brood bakken, paté maken en koekjesdeeg kneden? Êtes-vous fous?

Welnee, dat wordt allemaal lekker ingekocht buiten de deur. Maar, let op: wel bij de allerbeste lokale winkels. Brood bij de bakker, charcuterie bij de slager, kaas bij de kaasboer, koekjes bij de banketbakker en ook de plaatselijke traiteur wordt leeggetrokken.

Daarnaast is de markt heilig: hier worden alle verse ingrediënten gehaald waar men in een mum van tijd een maaltijd mee op tafel tovert.

Het begint met een apéro

Leuk hoor, een viergangen-diner voorschotelen aan je gasten. Maar dat kan eenvoudiger. L’apéro is de afkorting van “l’apéritif”, en begint rond een uur of zes.

Je zet de tafel vol met lekker brood (bijvoorbeeld een pain de campagne en daarnaast een lekker notenbrood), tapenades, rillettes en paté, olijven, lekkere kaas (bijvoorbeeld Tomme, Comté of een zacht geitenkaasje), een gedroogde worst van de markt, en wat zoutjes.

Uiteraard wordt de wijn (bijvoorbeeld een frisse witte Sancerre) al tijdens de apéro geopend, maar je kunt ook een simpele cocktail voor je vrienden maken, zoals een kir of een kir royal. Tevens een aanrader is lillet, volgens velen ‘het meest stijlvolle aperitief’, op basis van witte wijn en citruslikeur.

Het gaat om de gezelligheid, niet om het eten

Hoezeer Fransen ook van eten houden: een dinertje thuis is geen aflevering van MasterChef. Het gaat om de gezelligheid, niet om gerechten die tot de perfectie zijn bereid.

Zorg dat je gasten zich al lekker tegoed hebben gedaan aan de apéro – maagjes reeds een beetje gevuld – en ga dan door met een aantal simpele gerechten. Denk aan:

Sluit de avond goed af

Na het eenvoudige, doch zelfgemaakte diner sluit je de avond goed af. Met behulp van je lokale banketbakker. Tover de macarons, financiers en bonbons maar op tafel, uiteraard geserveerd bij de sterke zwarte koffie uit de cafetière.

Wil je je extra uitsloven, dan doe je in plaats van zoet, of vóór het zoete goed, ook nog een kaasplankje. Hier vertellen we je hoe je het ideale kaasplankje samenstelt.

Bon Appétit!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.