Redactie
Redactie Inspiratie 3 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Do like the French: zo geef je een dinertje als een Parisienne

Fransen zijn dol op thuis dinertjes geven, zelfs in Parijs, waar de eetkamers vaak piepklein zijn, evenals de keukentjes. Daarom hebben ze een aantal slimme trucs om van elk dinertje een succes te maken, met minimale moeite. Wij leren ze jullie vandaag!

De boodschappen zijn alles

Meer kopen, minder koken, is het devies. Kortom: de boodschappen zijn alles! Denk je datย Franse gastvrouwen en -heren hun eigen brood bakken, patรฉ maken en koekjesdeeg kneden?ย รŠtes-vous fous?

Welnee, dat wordt allemaal lekker ingekocht buiten de deur. Maar, let op: wel bij de allerbeste lokale winkels. Brood bij de bakker, charcuterie bij de slager, kaas bij de kaasboer, koekjes bij de banketbakker en ook de plaatselijke traiteur wordt leeggetrokken.

Daarnaast is de markt heilig: hier worden alle verseย ingrediรซnten gehaald waar men in een mum van tijd een maaltijd mee op tafel tovert.

Het begint met eenย apรฉro

Leuk hoor, een viergangen-diner voorschotelen aan je gasten. Maar dat kan eenvoudiger.ย Lโ€™apรฉro is de afkorting vanย โ€œlโ€™apรฉritifโ€, en begint rond een uur of zes.

Je zet de tafel vol met lekker brood (bijvoorbeeld eenย pain de campagneย en daarnaast een lekker notenbrood), tapenades, rillettes en patรฉ, olijven, lekkere kaas (bijvoorbeeld Tomme, Comtรฉ of een zacht geitenkaasje), een gedroogde worst van de markt, en wat zoutjes.

Uiteraard wordt de wijn (bijvoorbeeld een frisse witte Sancerre) al tijdens de apรฉro geopend, maar je kunt ook een simpele cocktail voor je vrienden maken, zoals een kir of een kir royal. Tevens een aanrader is lillet, volgens velen โ€˜het meest stijlvolle aperitiefโ€™, op basis van witte wijn en citruslikeur.

Het gaat om de gezelligheid, niet om het eten

Hoezeer Fransen ook van eten houden: een dinertje thuis is geen aflevering van MasterChef. Het gaat om de gezelligheid, niet om gerechten die tot de perfectie zijn bereid.

Zorg dat je gasten zich al lekker tegoed hebben gedaan aan de apรฉro โ€“ maagjes reeds een beetje gevuld โ€“ en ga dan door met een aantal simpele gerechten. Denk aan:

Sluit de avond goedย af

Na het eenvoudige, doch zelfgemaakte diner sluit je de avond goedย af. Met behulp van je lokale banketbakker. Tover de macarons, financiers en bonbons maar op tafel, uiteraard geserveerd bij de sterke zwarte koffie uit de cafetiรจre.

Wil je je extra uitsloven, dan doe je in plaats van zoet, of vรณรณr het zoete goed, ook nog een kaasplankje. Hier vertellen we je hoe je het ideale kaasplankje samenstelt.

Bon Appรฉtit!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nรณg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.