Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Tip: streusel (die lekkere kruimeltopping) kun je ook hartig maken

Streusel heet het: die lekkere kruimeltopping die een beetje krokant en boterachtig is. Je vindt ‘m bijvoorbeeld op appelkruimeltaart, brownies en cakes. Streusel is daarmee altijd zoet, maar website Food52 tipt dat je het ook heel goed hartig kunt maken. Geniaal!

Goddelijke, krokante kruimels

Streusel bestaat uit boter, suiker en bloem – soms nog met een snuf zout. Je kneedt de koude (!) boter samen met de bloem en suiker tot grove kruimels. Als je dat bakt, krijg je goddelijke, krokante kruimels.

Maar streusel kan ook heel goed de plaats van broodkruimels innemen. Een beetje zoals pangrattato: broodkruim met kruiden, dat als de armeluisversie van Parmezaanse kaas wordt gezien.

Lekker over de pasta, ovenschotels, een visje, salades en bijvoorbeeld . Je kunt het zelfs over groenten strooien als asperges, bloemkool, bimi, geroosterde wortelen, etcetera.

Zo maak je hartig streusel

Wat je voor een hartige streusel moet doen, is een twist geven aan elk van de ingrediënten. Vervang de bloem bijvoorbeeld door broodkruim, fijngemalen chips of stukjes cracker. In plaats van suiker kun je bruine (of kokosbloesem-)suiker toevoegen, die is net iets hartiger van smaak. Of vervang ‘m door ahornsiroop of honing.

In plaats van boter kun je ook beurre noisette gebruiken in je streusel. Of vervang het door kaas, olijfolie of kokosolie.

En daarna kun je erop los apenkooien met wat je dan ook maar lekker vindt: knoflook, hazelnoten, citroenrasp, gedroogde of verse kruiden… the sky is the limit.

Mengen en bakken

Aan de slag! Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de ingredienten met je handen losjes door elkaar en voeg boter of olijfolie pas als laatste toe. Met koude boter gaat het ‘t beste: dan krijg je een lekkere kruimige topping.

Verdeel het mengsel over een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bak het 20 minuten in de oven en check ondertussen of je even moet omscheppen. Als het goudbruin is, is het klaar.

streusel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.