Redactie
Redactie Drinken 12 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Mr. Vino vertelt: de lekkerste wijn met Valentijn

14 februari is het Valentijnsdag, de dag waarop geliefden/verliefden extra aandacht voor elkaar hebben. Nu kun je op lucht en liefde een tijdje leven, maar het wordt allemaal toch wat aangenamer met lekker eten en uiteraard hartveroverende wijn met Valentijn. Aldus onze Mr. Vino.

Of je er nu voor kiest om uit eten te gaan of romantisch thuis te kokkerellen. Enkele suggesties om er een onvergetelijke avond van te maken. Tenminste voor zover het aan de wijn kan liggen… :-)

Het aperitief

Om te beginnen is er natuurlijk een prosecco om de smaakpapillen te activeren. Speciaal voor deze gelegenheid kun je kiezen voor de Il Vino Dell Amore; een prosecco in een speciale romantische verpakking. Voor een sprankelend begin.

Ook sprankelend kan een Moët & Chandon Rosé champagne zijn. Wel wat duurder, maar dan proef je ook wat (altijd eerlijk en betrouwbaar). Liever ‘iets’ goedkoper en toch speciaal? Bestel of maak een heerlijke Kir Royale: een mix van Crème de Cassis en Champagne.

Bijvoorbeeld een Vouvray (Loirewijn) gemaakt volgens de méthode champenoise. Eenvoudig te maken: schenk een klein beetje (of meer; je kunt het zo zoet maken als je wilt) Crème de Cassis de Bourgogne in een champagneglas en vul aan met Champagne. Zorg dat de ingrediënten goed koud zijn voordat je de Kir Royale maakt. Het glas smaakvol versieren, past mooi in de geest van de avond.

Bij de maaltijd

culy0002Het aperitief hebben we dan wel gehad. Bij de maaltijd/hoofdgerecht geef ik twee suggesties. Bij een wat ‘zwaarder’ hoofdgerecht zou ik een mooie fles St. Valentin kiezen. Een rode wijn uit Lirac (Côtes du Rhone), gemaakt van de druivensoorten grenache en syrah. Vol en rond van smaak en heerlijk bij rood vlees. Een wijn die smaakt naar meer, net zoals de liefde…

Maar dé wijn bij uitstek voor Valentijn is toch echt de Saint-Amour. De romantische Cru uit de Beaujolais (tussen Macon en Lyon). Hoe zou ik deze geliefde kunnen omschrijven? Ze (voor mij is ze een vrouw!) heeft een robijnrode kleur, die helder, open en eerlijk is; ze ruikt heerlijk en doet me denken aan aroma’s van rood fruit (aardbeien, kersen) en wilde bloemen.

Wat ik zie en wat ik ruik is volledig in evenwicht en laten me glimlachen én…. geven me geen enkele aarzeling om met mijn ogen dicht de letterlijke proef op de som te nemen. Want ik proef fruitigheid, zachtheid, speelse verleiding; een levendig maar zeker evenwichtig karakter. Soms complex, maar heerlijk uitdagend. En met een afdronk die smacht naar een tweede liefdevolle slok.

 

Het dessert

De avond is nog lang en het dessert dient zich aan. Bij voorkeur een grand dessert. Uiteraard één bord met vooral zoete verleidingen én met 2 glazen. Of je nu samen aardbeien ‘doopt’ in witte chocolade, of gaat genieten van brownies, passievruchten en vanilleparfait: een koel glas Beaumes-de-Venise of een op hout gelagerde Banyuls, maken het tijd-voor-elkaar-hebben compleet.

Geniet en maak er een heerlijk romantische avond van. Zoals gezegd: aan de wijn zal het niet liggen. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.