Redactie
Redactie Inspiratie 28 jul 2012
Leestijd: 3 minuten

Kaasfreaks opgelet: zo creëer je de perfecte kaasplank!

De kaasplank of ‘plat de fromages’, zoals de Fransen zeggen, is een ideale afsluiter van het diner en ook uitermate geschikt als gevarieerde borrelhap. Natuurlijk zijn er eindeloos veel soorten kaas en minstens zoveel soorten wijn om erbij te serveren. Daarom wat tips voor de perfecte kaasplank!

Door Rosa Rolvink

Kaas

De vele kaassoorten bieden de mogelijkheid je creatief uit te leven. Kies verschillende smaken, structuren en kleuren. Zo is er voor ieder wat wils. De structuur van kaas kan variëren van zacht en romig tot hard. De smaak verschilt van mild tot sterk. Opvallende kleuren vindt je bij de blauwader-kazen, ook pestokaas en sambalkaas vullen het kleurenpalet mooi aan.

Vergeet niet rekening te houden met de behoefte van je gasten, zo zijn rauwmelkse kazen niet geschikt voor zwangere vrouwen en zijn er mensen die aan een koemelkallergie lijden.

Begeleiding

Kazen kunnen goed gecombineerd worden met jam, chutney, vruchten, noten, en sauzen. Hierbij kun je mooi gebruik maken van seizoensproducten. Een klassiek voorbeeld van kaas met een ‘extra touch’ is buffelmozzarella met rijpe tomaten en basilicum. Geitenkaas met zoete vruchten/chutney of honing is ook een bekende combi.

Bij al deze lekkernijen kun je crackers of brood serveren zoals stokbrood, vijgenbrood 0f klassiek kletzenbrood. Bij wat hardere kazen kan het lekker zijn deze met wat boter te besmeren. En vergeet niet een trosje druiven en een handje noten.

Wijn

Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.

Kazen met een hoge zuurgraad zijn vooral lekker bij een zoete dessertwijn. Een ongeschreven regel is dat kazen en wijnen uit eenzelfde gebied goed combineren.

Zie ook: Mr. Vino’s tips voor kaas & wijn combinaties

Presentatie

Ook met de presentatie kun je veel kanten op. Serveer de kazen klassiek op een plankje, gebruik voor ieder kaasje een klein bordje of stal de producten mooi uit op een taartplateau. De conventionele manier om kazen neer te leggen is van zacht naar hard en van mild naar sterk.

Voor je gasten is het leuk en vooral handig om de kazen te labellen. Weet wat je eet! Dit kun je bijvoorbeeld doen door een papieren labeltje aan een tandestoker te bevestigen en in de kaas te prikken.

Bewaren en opdienen

Omdat kou de smaken van kaas kan maskeren is het verstandig de kaas ongeveer een half uur voor het opdienen uit de koelkast te halen en op kamertemperatuur te laten komen. Kaas kun je het best bewaren in een donkere, koele, goed geventileerde plek. De ideale temperatuur hiervoor is 5 tot 8°C Kaas moet kunnen ademen, bedek daarom bij bewaring alleen de aangesneden kant van de kaas.

Al zin om je eigen kaasplank samen te stellen? Hier alvast een aantal suggesties:

– Serveer stukken watermeloen met feta en besprenkel het met exra vergine olijfolie. Maak het nog eens extra lekker met vers gemalen zwarte peper en pompoenpitten!

– Serveer Stilton kaas met vers gekraakte walnoten en gepocheerde peren in rode wijn.

– Serveer Spaanse Manchego met plakjes Serrano-ham, grote groene olijven en amandelen.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.