Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 14 aug 2025
Leestijd: 3 minuten

Wat eet je bij 30 graden? De lekkerste lichte zomergerechten (hitteplan-proof zonder oven)

Bij 30 graden wil je vooral lichte zomergerechten die snel klaar zijn en vol smaak zitten. Deze ideeën voor het avondeten voeren je mee van fris Italiaans tot pittig Thais, zonnig Spaans en kruidig Koreaans. Geen standaard recepten, maar gerechten die perfect passen bij warm weer en die je zonder gedoe op tafel zet.

Lichte zomergerechten die je maakt zonder oven

Jukut urab (Indonesische salade)

Jukut urab is een klassieke Indonesische salade boordevol kokos en specerijen. Op Bali staat hij op bijna elke menukaart, en eenmaal geproefd snap je meteen waarom.

> Naar het recept: Jukut urab

Jukut Urab // Indonesische salade
Melvin Sturm voor Culy

Frisse bleekselderijsalade met granaatappel en feta

Fris, knapperig en verrassend lekker: deze bleekselderijsalade is één van die lichte zomergerechten die bewijst dat dit groentje allesbehalve saai is. Ideaal voor een lichte lunch of als bijgerecht. Past perfect bij allerlei zomerse gerechten.

> Naar het recept: frisse bleekselderijsalade

Bleekselderijsalade / bleekselderij met granaatappel
Melvin Sturm voor Culy

Romige witte bonen in gazpacho-achtige groene saus

Romige witte bonen in een gazpacho-achtige groene saus: puur zomergeluk op je bord. Heerlijk met geroosterd zuurdesembrood, een fris drankje en zwoel zomerweer. Ook fijn om vooraf te maken, zodat je bij het eten alleen nog hoeft te genieten.

> Naar het recept: romige witte bonen

Romige witte bonen in groene saus / lichte zomergerechten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Koude noodles in Tom Kha Kai-stijl

Voorkom de hitte met koude noodles. Rijstnoedels, kokosmelk, citroengras en limoenblaadjes zorgen voor een frisse, zomerse twist geïnspireerd op Tom Kha Kai met kip. Een mix tussen Thaise noodlesoep en gazpacho met een eigen draai.

> Naar het recept: koude noodles in Tom Kha Kai-stijl

koude noodles met kip
Winnie Verswijvel voor Culy

Ahi poké bowl met verse tonijn

Een frisse ahi poké bowl maak je met verse ingrediënten van de markt. Simpel, gezond en vol smaak. Perfect voor een lichte maaltijd die je makkelijk zelf klaarmaakt.

> Naar het recept: ahi poké bowl met verse tonijn

Poke bowl met tonijn | ahi poke bowl | poke bowl tonijn
Ogechi Chibueze voor Culy

Gezonde pastasalade met orzo, geitenkaas, abrikozen en amandel

Een (koude) pastasalade die gezond is én lekker? Deze met orzo, geitenkaas en frisse citroendressing doet het beide. Ook nog eens helemaal vegetarisch. Ideaal als één van de lichte zomergerechten of als bijgerecht tijdens een zomerse picknick.

> Naar het recept: gezonde pastasalade

Gezonde pastasalade
Ogechi Chibueze voor Culy

Juicy tomatencarpaccio met kersen en amandel

Deze tomaten-carpaccio brengt de zomer op je bord. Met sappige gekleurde tomaten, zoete kersen en een romige amandeldressing is het een frisse keuze voor een lichte lunch of een zomers bijgerecht.

> Naar het recept: juicy tomatencarpaccio

Tomatencarpaccio met amandel
Melvin Sturm voor Culy

Pozole verde (groene Mexicaanse soep met tomatillos)

Aan het eind van de zomer is het zover: de tomatillos zijn rijp en klaar om geoogst te worden. Ze vormen de basis van onze favoriete salsa’s en deze frisse Mexicaanse groene soep. Pozole verde combineert tomatillos, koriander en hominy (een speciale maissoort) tot een smaakvol en verfrissend gerecht.

> Naar het recept: Pozole verde

Waar kun je tomatillos door vervangen?

pozole verde | mexicaanse soep
Ogechi Chibueze voor Culy

Frisse wortelsalade

Een wortelsalade mag in geen enkel huishouden ontbreken. Deze variant met een Aziatisch sausje van sesamolie, sojasaus, gember en pepertjes geeft nét dat beetje extra. Met knapperige pinda’s erbij is hij perfect als bijgerecht bij de barbecue, tijdens een Aziatisch diner of gewoon als één van de vele lichte zomergerechten.

> Naar het recept: frisse wortelsalade

wortelsalade aziatisch / lichte zomergerechten
Ogechi Chibueze voor Culy

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.