Koude noodles in Tom Kha Kai-stijl met kip, kokosmelk en citroengras
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FKoude-noodles-met-kip-2.jpg)
Voorsprong nemen op de hitte? Maak koude noodles. Met rijstnoedels, kokosmelk, citroengras en limoenblaadjes verzeker je jezelf van een frisse versie in de stijl van Tom Kha Kai met kip. Dit is Thaise noodlesoep meets gazpacho meets een tikkeltje Culy-DNA.
Tom Kha Kai ken je wel: die geurige Thaise kokossoep met kip. Waar Thaise chefs gaan voor warm, kiezen wij hier voor een koude versie met rijstnoedels – heerlijk bij heet weer.
Hoe dat werkt? Maak kokossoep, zet die koud en gebruik deze op een later moment als ijskoude saus voor je noodles. Perfect voor de picknick, als lunch voor op kantoor of voor wie nog een lekkere bestemming zoekt voor een restje kip.
Hitteplan incoming: dit zijn de favoriete recepten van de Culy redactie bij warm weer
Koude noodles in Tom Kha Kai-stijl met kip
- Kook de kipfilet in een pannetje kippenbouillon in 12 à 15 minuten gaar. Trek het vlees daarna uit elkaar met twee vorken (dit werkt natuurlijk ook met een restje kip).
- Breng de kokosmelk zachtjes aan de kook met het gekneusde citroengras, de limoenblaadjes, de gember, de vissaus, de sojasaus, de suiker en het limoensap. Laat 15 minuten trekken op laag vuur. Zeef de saus en laat helemaal afkoelen (eerst op kamertemperatuur en daarna in de koelkast).
- Kook intussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en laat goed uitlekken (dit kun je ruim van tevoren doen en de noodles in de koelkast zetten tot gebruik).
- Meng de koude noodles met de kokosdressing. Verdeel over kommen en top af met de kip, koriander en rode chili.
- Serveer koud met wat extra partjes limoen.
Meer in de Thaise sfeer?
- Alles over Thaise iced tea en hoe je die maakt (met een cafetière of je pistonmachine)
- Massaman curry met pompoen en tofu van London Loy
- Dit Thaise gerecht is vliegensvlug klaar: pad krapow (gehakt met basilicum)