Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Waar kun je tomatillos door vervangen?

Tomatillos kom je vaak tegen in recepten uit Mexico en omliggende landen, denk maar aan salsa verde. Wij zijn er dol op. Helaas zijn tomatillos in Nederland maar op weinig plaatsen verkrijgbaar. De oplossing? Eén van deze producten ter vervanging inslaan!

Wat zijn tomatillos eigenlijk?

Tomatillos komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en zijn familie van de lampionplant. Je herkent de vruchten aan hun papierachtige jasje dat groen tot geel kleurt. De groene vruchten van de tomatillo groeien dus in een soort luchtballonnetje en zitten bomvol smaak.

De bes zelf kan groen, geel, rood-bruin, blauw of zelfs paars van kleur worden, terwijl het vruchtvlees meestal gelig oogt. En de smaak? Die verschilt van zoet tot zuur, en is vergelijkbaar met die van een kruisbes. Die smaak is goddelijk in salsa verde, maar ook heerlijk bij een eitje (gebakken of in shakshuka), op een broodje, door guacamole, soepen, stoofjes én natuurlijk taco’s.

Lekker recept: blauwe maistortilla’s met popcorn en geroosterde mais

Tomatillos vervangen: 4x alternatieven

Wij slaan onze tomatillos altijd in bij Tjin’s Toko in Amsterdam, maar is dat voor jou niet naast de deur, dan kan je nog altijd één van deze alternatieven ter vervanging van tomatillos zoeken.

1. Groene tomaten

Groene tomaten zijn te verkrijgen bij je groenteboer. Deze onrijpe tomaten hebben dezelfde textuur als tomatillos, maar zijn een tikje zuurder.

Let dus even op: als er in je recept limoensap moet toegevoegd worden, heb je daar wellicht wat minder van nodig als je met de zure groene tomaten in plaats van tomatillos werkt.

2. Groene paprika

Groene paprika heeft een zelfde soort textuur en kleur als die van tomatillos, vooral bij soepen en sauzen komen deze eigenschappen handig van pas.

Let wel: de smaak van groene paprika is lang niet zo zuur als die van tomatillos. Hier zal je dus juist méér limoensap (of een ander zuurtje) moeten toevoegen, om naast kleur en textuur ook de smaak te laten matchen met die van tomatillos.

3. Goudbessen met groene paprika

Een andere optie is om een geroosterde groene paprika te mixen met handje kruisbessen (of eventueel goudbessen). Kruisbessen zijn verkrijgbaar bij groentespeciaalzaken of bij sommige Turkse en Marokkaanse winkels.

Het zurige van de kruisbessen in combinatie met het geroosterde van de paprika’s komt aardig in de buurt van de smaak van tomatillos. Ook qua kleur komt deze mix overeen met die van tomatillos. Probeer het maar eens!

4. Tomatillos uit blik

Tot slot bestaan er ook nog ingeblikte tomatillos. Toegegeven: ook de variant in blik is in Nederland nog maar op weinig plaatsen verkrijgbaar. Het voordeel is hier alleen dat je de tomatillos in blik gewoon online kan bestellen, bijvoorbeeld op de webshop van Tjin’s Toko of bij Deli Mexico.

Ons advies als je tomatillos in blik tegenkomt? Haal meteen een voorraadje in huis. Heb je meteen genoeg om er lekker mee te experimenteren.

Meer over de Mexicaanse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.