Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 7 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

In deze gids vind je alle restaurants waar je vegan en vegetarisch kunt eten

Waar je er vroeger als vegetari√ęr of veganist meestal bekaaid vanaf kwam qua menuopties in restaurants, is dat nu -gelukkig- wel anders. In bijna in ieder restaurant of caf√© zijn er wel vegetarische of plantaardige opties. Al pakt de ene hotspot dat beter aan dan de andere. √Čn natuurlijk zijn er ook steeds meer volledig vegetarische en vegan restaurants. Maar waar vind je die in hemelsnaam? Daar is nu een restaurantgids voor: RestauPlant.

Wie een online zoektocht doet naar vega(n) restaurant, komt meestal wel artikelen en lijstjes tegen over over de beste vega(n) restaurants. Maar echt overzichtelijk is het niet altijd.

Daarnaast hoef je niet per se naar een 100 procent vega(n) restaurant te gaan om er toch heerlijk, eerlijk een duurzaam te kunnen eten. Bij veel restaurants die ook vlees, vis of dierlijke producten serveren, vind je tegenwoordig óók (of juist!) de meest verrukkelijke vega(n) gerechten. Zo stelde Culy onlangs nog een lijst samen met vegan friendly restaurants: plekken waar je ook heel goed veganistisch kunt eten.

Dit zijn de beste groenterestaurants ter wereld!

Onderzoek: steeds minder vlees

De eeuwige zoektocht naar de beste hotspots voor vegetarisch of vegan food kun je bij deze stopzetten, want sinds kort is RestauPlant in het leven geroepen. Een overzichtelijke online restaurantgids voor vegetarische én vegan hotspots. Inclusief menukaarten en beschrijvingen van voorbeeldgerechten. Dat maakt het wel érg makkelijk om alvast te checken of je vega(n) foodie-hart aan zijn trekken zal komen.

En daar is steeds meer vraag naar. Volgens onderzoek noemt in Nederland maar liefst 42 procent van de bevolking zich flexitarieŐąr, 5 procent zich vegetari√ęr en 2 procent zich veganist. Tijdens de lockdown is men – waarschijnlijk door het sluiten van de restaurants, een plek waar flexitari√ęrs soms w√©l vlees aten – in 2020 minder vlees gaan eten ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, daalde de vleesconsumptie met 1,9 tot 75,9 (!) kilo per persoon.

De vraag naar vegetarische en plantaardige voeding wordt daarmee steeds groter. Dat is ook de reden dat steeds meer multinationals zich storten op het aanbieden van plantaardige alternatieven in de supermarkt en dat we de laatste jaren een enorme groei van vleesvervangers hebben gezien.

Vegan en vegetarische restaurants

Gelukkig wordt de zoektocht naar restaurants waar je vegan of vegetarisch kunt eten daarom steeds makkelijker. Waar je voorheen via via over de beste vega(n) restaurants hoorde, of de standaard rijtjes uit de top 5-lijstjes kende, bestaat er met RestauPlant nu eindelijk een online plek waar alle vegetarische en vegan restaurants én gerechten (bij vegan friendly restaurants) samenkomen. Zónder je daar een eindeloze zoektocht voor hoeft te doen.

De gids is dus ook handig als je uit eten gaat met veganisten en vegetari√ęrs en een passend restaurant zoekt.

RestauPlant

Het doel van oprichter Katelijne Kolman is helder: zij wil het voor iedereen makkelijker te maken om te kiezen voor vega(n) eten buiten de deur. Inmiddels zijn er zo’n 200 Amsterdamse restaurants te vinden in de online gids en melden steeds meer restaurants zich aan. Wie nu denkt: ‘maar de menukaarten veranderen toch steeds?’, dat klopt. Daarom worden de vega(n) opties en de menukaarten goed up to date gehouden!

Extra pluspunt: bezoekers van de gids kunnenreviews geven van de gerechten en restaurants, zodat je een beter beeld kan krijgen van wat je kunt verwachten.

Hoewel de ambitie is de vega(n) opties van alle grote steden van land in de restaurantgids te krijgen, begint RestauPlant met Amsterdam, en werkt aan een uitbereiding naar Utrecht.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox ūü•ė

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
In deze gids vind je alle restaurants waar je vegan en vegetarisch kunt eten
Sluiten