Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 5 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

6 culinaire verrassingen waarvoor je nu naar Zuid-Afrika wilt reizen

Als je aan Zuid-Afrika denkt, denk je ongetwijfeld aan wilde dieren, indrukwekkende vergezichten en een fascinerend landschap. Maar naast al dat natuurschoon kun je in Zuid-Afrika ook veel beleven op culinair gebied. En om erachter te komen of jij een echte foodie op vakantie bent of juist meer een avonturier of cultuursnuiver, hebben we een quiz gemaakt waarin je ontdekt wat voor ‘n vakantieganger jij écht bent (en wat je dan allemaal kunt doen in Zuid-Afrika).

De Zuid-Afrikaanse keuken is er eentje die voor veel mensen vrij onbekend is. Waarschijnlijk denk je aan het beroemde Bobotie – dat we ongetwijfeld allemaal wel ‘s uit een pakje hebben klaargemaakt – maar Zuid-Afrika heeft nog veel meer te bieden op culinair gebied. En dat ook nog ‘s tegen zachte prijsjes.

Food tour door Zuid-Afrika

Sommige dingen móet je simpelweg geproefd hebben als je naar Zuid-Afrika gaat – al is het alleen al vanwege de namen van de gerechten. Denk aan potjiekos, chakalaka en afval (yep, dat is echt de naam van een gerecht en nope, het is niet wat je denkt dat het is).

Maak je eigen food tour door de verschillende regio’s in het land. Ga op zoek naar de culinaire verrassingen die Zuid-Afrika te bieden heeft en kom pas terug als je ze allemaal hebt geproefd.

1. Wijn

Helaas geen gekke naam, maar voor veel mensen één van de belangrijkste redenen om naar Zuid-Afrika af te reizen. De wijnen zijn zeker iets waar je naar uit kunt kijken als je op culinaire trip door Zuid-Afrika gaat en wel houdt van een lekker glaasje rood of wit.

Het land staat bomvol wijngaarden en wijnhuizen waar de lekkerste wijnen worden gemaakt. En ook niet verkeerd: die boerderijen bevinden zich vaak op de meest prachtige plekken.

Voor een fijne wijnproeverij reis je af naar bijvoorbeeld Stellenbosch, Kaapstad of Franschhoek. In Stellenbosch wordt al sinds de 17e eeuw wijn gemaakt en dit wordt ook wel de wijnhoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. Hier vind je 7 hotspots voor een bijzondere wijnproeverij.

2. Boerewors

Zuid-Afrikanen zijn gek op worsten, en met name de Boerewors. Een worst die wordt gemaakt van rund-, lams- en/of varkensvlees en (pittig) wordt gekruid. De worst wordt opgerold en op een braai (Zuid-Afrikaanse barbecue) bereid.

Als je in Zuid-Afrika bent, vind je langs de weg allerlei kraampjes waar je de gegrilde worsten kunt kopen.

3. Vetkoek

Je kunt de vetkoek vergelijken met een Nederlandse oliebol of een Surinaamse bara, maar dan op z’n Zuid-Afrikaans. Wat dat inhoudt? Een grote ‘bol’ wat vaak als broodje wordt gebruikt.

De vetkoek is er in allerlei varianten. Eet ‘m zoet als een (vullend!) dessert (ook wel bekend als koeksister). De koek wordt gefrituurd en vervolgens in suikerstroop en citroensap gekookt, met als eindresultaat een kleverig en knapperige koek. Ook kun je de vetkoek hartig eten. Hij wordt dan gefrituurd, doorgesneden en gevuld met gehakt of kaas.

4. Mrs. Ball’s chutney

Een overheerlijke chutney (vergelijkbaar met appelmoes) die echt overal bij gegeten wordt. De chutney werd tijdens de oorlog in 1914 gemaakt door Amelia Ball, die het recept van haar moeder had gekregen.

Haar gasten waren zo enthousiast over de chutney dat ze besloot er een handeltje van te maken en na een jaar vlogen er dagelijks zo’n 8000 flesjes chutney over de toonbank. Nu produceert een internationaal bedrijf de chutney en verkoopt deze.

5. Mieliepap

Mieliepap zouden wij in Nederland maispap noemen. Deze pap wordt bijna overal in het land gegeten als goedkoop ontbijt (met melk en suiker) wat je genoeg power geeft voor de rest van de dag.

De maispap wordt ook wel als bijgerecht geserveerd tijdens het avondeten, maar dan wordt het gemaakt met water.

6. Afval

Een bijzondere naam voor een gerecht, maar dat maakt het juist wel weer extra leuk (“ik heb de lekkerste afval ooit op!”). Afval is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht dat wordt gemaakt van gebroken mais en groente.

Proeven, avonturen maken of cultuur snuiven

Naast al dit culinairs heeft Zuid-Afrika nog veel meer te bieden. Of je nu houdt van lekker eten, graag avonturen beleeft, cultuur snuift of graag de natuur opzoekt, de diversiteit van Zuid-Afrika heeft het allemaal.

Met slechts één uurtje tijdsverschil is er (bijna) niks wat je nog tegenhoudt om dat te ontdekken. In deze quiz ontdek je welk type reiziger jij bent en wat je in Zuid-Afrika allemaal kunt doen.

In samenwerking met South African Tourism

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.