Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 1 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Hotpotten bij HOT&HOT op de Zeedijk (Amsterdam) is heerlijk en zó leuk

Hotpotten is zó leuk! Dat ontdekten we nog maar eens toen we laatst bij HOT&HOT op de Amsterdamse Zeedijk aanschoven. Terwijl onze ingrediënten de bouillon ingingen, besloten we: dit is de ideale plek voor een date, om iets te vieren of gewoon om je honger naar pittig eten te stillen.

HOT&HOT

Restaurant HOT&HOT zit in Rotterdam (Blaak & Meent) en in Amsterdam (aan het Museumplein en de Zeedijk). Ze hopen binnenkort ook een vestiging in Utrecht (Leidsche Rijn) te openen. Vanaf 2018 besloten eigenaren Miss. Mo en Mr. Zhong dat het tijd was om de authentieke smaken van de Chinese keuken te introduceren in Nederland. En in het bijzonder: die van Sichuanese hotpot.

Wij ontdekken de nieuwe vestiging op de Zeedijk, vlakbij Chinatown. Je houdt van die toeristische buurt of niet, maar een hotpotrestaurant zit daar natuurlijk hélemaal op z’n plaats, te midden van andere Aziatische tentjes en supermarkten. Tien punten voor de sfeer!

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hotpot in een notendop

Maar goed: hoe ziet zo’n hotpot-ervaring er dan uit? Het principe is simpel: de hete bouillon in het midden van de tafel gebruik je om rauwe ingrediënten als vlees, vis en groenten te garen. De tafels bij HOT&HOT zijn daar natuurlijk perfect op uitgerust: de traditionele ketel voor de bouillon zit ingebouwd in de tafel zelf, precies zoals je ‘t in China ook zou aantreffen.

Of dus beter gezegd: in de Chinese provincie Sichuan. Dat is die provincie die bekendstaat om haar uitgesproken, aromatisch gekruide gerechten als mapo tofu, vaak gekruid met de typerende sichuanpeper. En in die regio hebben ze dus ook een eigen stroming binnen de hotpot-cultuur, waar je bij HOT&HOT alles over te weten komt.

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Authentiek maar laagdrempelig

Want schrikt het allemaal wat af, zo’n totaal nieuw concept? Geen zorgen: de bediening geeft je met plezier instructies en gidst je door het menu. Dat maakt dineren bij HOT&HOT erg laagdrempelig, zonder dat er wordt ingeboet op traditie.

Je hebt de keuze uit één, twee of drie bouillons, met zowel pittige als niet-pittige opties. Per optie kun je ook nog eens aangeven hoe spicy je ‘m precies wil hebben.

Wij raden in ieder geval aan om daar een mooie mix in te nemen: de niet-pittige zijn ideaal voor groenten, de pittige perfect voor vlees. Neem sowieso ook de sichuanbouillon: echt een must als je die keuken beter wilt leren kennen (let op: heet!). En dan is het een kwestie van zoveel kleine gerechtjes bestellen als je maag aankan (tip: eet van tevoren niet te veel en ga ter plekke helemaal los, dat is het leukst).

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Van orgaanvlees tot tofuvellen

De keuze aan ingrediënten is echt ontzettend divers en uitgebreid. De vele opties aan orgaanvlees – of je daar nu voor bent of niet – verraden wederom de authenticiteit van de zaak.

Wij kiezen een mooie mix uit tussen vlees (varken en rund), vis (garnalen en witvis), vegetarische opties (paddenstoelen, tofu en paksoi) en noodles. 3,2,1…: garen maar!

Schiet je al in de stress omdat je niet weet hoe lang ieder ingrediënt de bouillon in moet? Geen nood, de spiekbriefjes op tafel helpen je daarbij.

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gewoon happen waar je zin in hebt

Maar sowieso is hotpotten ook gewoon een kwestie van een beetje experimenteren en uitproberen: heel veel kan er namelijk niet misgaan (oké, soms is het wel héél lang speuren naar een verdwaalde garnaal…). Wij hebben er vooral erg veel lol in, want wat is hotpotten léúk!

Dat het een hele andere eetbeleving is dan wij in het Westen gewend zijn, verklaart dat volgens ons voor een heel groot deel. In plaats van één bord met een gerecht dat de chef voor je heeft gemaakt, ga je hier gewoon lekker zelf aan de slag. Dat je alle keuzevrijheid hebt om gewoon precíés te happen waar je maar zin in hebt (de ene keer een vleesballetje gedoopt in paddenstoelenbouillon, de andere keer een visje met flink wat pit) is geweldig.

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

DIY dipsaus

En oh ja: we zouden bijna dat andere belangrijke element van hotpot vergeten: de dipsauzen. Ook daarvoor stop je – zoals vaak het geval is bij hotpotrestaurants – zelf de handen uit de mouwen. Wij begeven ons naar de daarvoor ingerichte dipsaus-toonbank en voor we het weten staan we enthousiast onze eigen combinaties door elkaar te roeren.

Chinese sesampasta, sesamolie, sojasaus, vissaus, oestersaus, sesamzaadjes, koriander, chilipeper, bosui… Het zijn ingrediënten die eigenlijk altijd wel wat lekkers opleveren. Toch liever de zekerheid van een goed recept? Geen probleem, ook daarin voorziet HOT&HOT.

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Nieuwe hobby

Je begrijpt: van al dat hotpotten hebben we het inmiddels helemaal hot gekregen (tja…), al valt dat perfect af te blussen met een Aziatisch biertje. In tussentijd maken we al plannen voor een volgend bezoek. Voor een date, een speciale gelegenheid of gewoon omdat we het leven willen vieren: wij hebben er een nieuwe hobby bij.

Adres en openingstijden HOT&HOT

Zeedijk 57
1012 AS Amsterdam

HOT&HOT op de Zeedijk is dagelijks geopend van 12:30 tot 22:00 uur. Check de website om te reserveren en voor de andere locaties. 

Hotpot bij HOT&HOT Zeedijk Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.