Tofu: dit zijn de soorten en zó maak je het lekker

Culy 4 nov 2018 Koken & bakken

Op de redactie zijn we dol op tofu. Waar de Aziaten het door de lekkerste gerechten verwerken, heeft tofu in Nederland toch nog een beetje een muffig imago als taaie vleesvervanger. Zonde, want als je eenmaal weet hoe je tofu klaar moet maken gaat er een wereld vol heerlijke gerechten voor je open.

Daarom leggen wij je even haarfijn uit hoe je met dit goddelijke goedje om moet gaan. Welke verschillende tofu soorten bestaan er en hoe maak je elke soort het beste klaar?

Slices of raw tofu

Wat is het?

Het wordt gemaakt van sojabonen en is 100 procent plantaardig. De sojabonen worden geweekt en gepureerd tot een dikke massa, die wordt gekookt tot de sojamelk gaat klonteren.

Deze klonten worden vervolgens in blokken gedrukt, hoe stevig de tofu is hangt af van hoeveel vocht er uit wordt geperst. In deze video zie je het hele proces van begin tot eind.

Tofu kopen

Koop het in ieder geval liever bij de toko dan bij de supermarkt. Bij de meeste toko’s staan er grote bakken met verse tofu, dit is vele malen lekkerder dan hetgeen je bij de supermarkt koopt.

Mocht je geen verse exemplaren vinden, dan is er vaak bij de toko alsnog meer keuze en betere kwaliteit verpakte tofu.

Stock miso soep

Verschillende soorten

Als nieuwkomer in de wereld van tofu ben je misschien een beetje overdonderd door de verschillende soorten. In principe zit het verschil hem in de hoeveelheid vocht die er in zit. Hoe langer hij is geperst, hoe steviger hij is.

Stevige tofu

Hoe steviger de tofu, hoe beter hij tegen een stootje kan. Stevige tofu is daardoor geschikt voor de meeste bereidingswijzen. Frituren of bakken gaat het beste met de stevige soort, omdat deze niet uit elkaar valt.

Zie je in een Indonesisch recept tahu of tahoe voorbij komen? Geen nood: dit is de Indonesische benaming. Het verschilt natuurlijk per recept, maar vaak wordt hiermee de stevigere variant bedoeld. Bij favoriet gado-gado is de toevoeging van tofu bijvoorbeeld onmisbaar.

Stock Tofu

Normale tofu

Deze tofu is een stuk zachter en daardoor moeilijker om mee te werken. De custard achtige structuur is wel onze lievelings, dus wij zijn graag iets voorzichtiger met deze versie.

De normale variant is het beste te gebruiken in soepen of om te stoven en neemt andere smaken heel goed op.

Silken tofu

Deze zijdezachte variant wordt ook wel Japanse tofu genoemd en is erg breekbaar. Hij wordt dan ook veel rauw gebruikt, zodat hij zo min mogelijk aangeraakt hoeft te worden.

Maar silken tofu is door zijn zachte structuur ook heel geschikt voor dressings of als vervanging van ei of yoghurt.

Stock tofu Hiyayakko

Bereiden

Dit sojaproduct bevat erg veel vocht, laat het dus altijd even uitlekken op een bord met keukenpapier. Zodra het keukenpapier vol met water zit even vervangen door een nieuw papiertje.

Je kan ‘m ook in een theedoek wikkelen en 15 minuten laten staan met een boek er op, om het vocht er uit te drukken. Deze methode is niet geschikt voor silken tofu, die is daar te zacht voor.

Lees ook: Tofu blancheren? Yes en wel om deze redenen:

Aan de slag

Nu wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk de keuken induiken. Snappen we. Hier dus wat lekkere recepten om je op weg te helpen.

Onze liefde werd aangewakkerd door mapo tofu, een super pittig gerecht uit de Chinese Sichuan provincie. Als je niet zo goed tegen pittig kan voeg je gewoon wat minder pepers of chili-bonenpasta toe. Een andere peperige favoriet is deze black pepper tofu van Ottolenghi.

Stock Mapo Tofu

Meer zin in een subtieler gerecht? Probeer dan eens het Japanse gerecht hiyayakko, waarbij een koud blok silken tofu wordt gegeten met verschillende toppings. Een ander lekker koud gerecht met tofu is deze Chinese tofusalade waarin je tofu marineert in sojasaus en sesamolie.

Voor een zoete variant kan je ook silken tofu een nacht marineren in honing en toppen met fruit of kaneel voor een heerlijk dessert. Als je in de Japanse sferen bent kan je ook niet fout gaan met de klassieker misosoep met blokjes tofu.

Stock tofu

Je kan ook blokjes marineren en bakken om op je salade te leggen als een soort croutons. Hetzelfde geldt voor soepen, deze Thaise soep met gember en citroengras wordt ook perfect afgemaakt met de knapperige blokjes.

Als tofu je zelfs na dit artikel nog te gezond in de oren klinkt dan kan je het ook altijd nog in de frituur gooien. Zo zie je maar, je kan er alle kanten mee op.

Meer lekkere tofu recepten:

Reageer op artikel:
Tofu: dit zijn de soorten en zó maak je het lekker
Sluiten