New nordic cuisine op z’n best: de leukste culinaire hotspots in Oslo

Oslo heeft zich in 2016 voor het eerst goed op de (menu)kaart gezet toen restaurant āMaaemoā 3 Michelin-sterren wist binnen te slepen.Ā Vergeet Nordic walking: de Nordic cuisine in Oslo verovert de culinaire wereld!Ā
De groeiende culinaire aantrekkingskracht van de Noorse hoofdstad ligt niet enkel bij die 3 sterren. De lokale eetcultuur die rijk is aan verse vis en andere mooie producten die het land te bieden heeft, hebben hier zeker ook aan bijgedragen.
In Oslo vind je tal van moderne bistroās die nog relatief betaalbaar zijn voor dit dure land (voor een pint betaal je al snel ⬠7,- euro). Die serveren gerechten geĆÆnspireerd op de FranseĀ bistronomie.

Nordic cuisine
Nordic cuisine laat zich nog het best omschrijven als robuust en stoer. Dat zie je terug in de liefde voor gerookte en gefermenteerde producten, het gebruik van bruine boter, bruine kaas van gekarameliseerde wei, karnemelk en zure room. Scandinavische kruiden en specerijen zoals wilde klaverzuring, duindoornbessen en āNoorse kappertjesā (paardebloemknoppen) geven de Noorse keuken hun typische smaak.
De groeiende populariteit is ook deels te danken aan een overvloed aan kleine, onafhankelijke boeren. Zij vormen een nieuwe generatie die terugkeert naar de traditionele manieren van landbouw. Met respect voor het milieu produceren ze voedsel dat gezonder en lekkerder is dan die van de geĆÆndustrialiseerde landbouw. De Noren zijn daardoor in de afgelopen 10 jaar weer fier geworden op hun eetcultuur.
De productie van biologische en ongefilterde natuurwijnen in Oslo heeft bovendien ook voor een handvol op wijn georiĆ«nteerde bistroās gezorgd.

Hotspots in Oslo
Waar in Oslo kun je zoān Nordic cuisine-ervaring vinden?
Bass Oslo
Voor zoān ervaring kun je steeds terecht bij Bass Oslo, in de hippe wijk āGrunerlokkaā. Op het menu staan alleen seizoensproducten zodat de kaart regelmatig wijzigt.
Denk aan gerechten als gepocheerde tarbot in een witte wijnsaus met lente-ui en bieslookolie of gegrilde makreel met ingelegde komkommer en verjus met gemarineerde mosterdzaadjes.
Bass Oslo
Thorvald Meyers gate 26C
Bar Brutus
Deze stoere wijnbar in de opkomende wijk āToyenā is sinds een jaar geopend en serveert kleine gerechten die prima passen bij de (lokale) wijnen die op de kaart staan.
Bestel een glasĀ Solhoi, een Noorse appelcider, en combineer dat vervolgens met geroosterde rode bieten met zeewier enĀ nyrĀ (een zachtzure verse kaas geproduceerd op een biologische boerderij net buiten Oslo).
Er is ook een 6-gangen proeverijmenu aan ā¬62,-
Bar Brutus
Eiriks gate 2
Fyr Bistronomi & Cocktail Bar
Gevestigd in de wijk āMajorstuaā slaagt Fyr erin om dingen tot in de perfectie te grillen. Ze geven een verfrissende draai aan standaard bistro-gerechten. Als je een gerecht moet kiezen, ga dan voor de langoustines die eenvoudig geserveerd worden met brood en boter. Alhoewel, hun menuĀ Full FyrĀ is ook een aanrader en gaat goed samen met de wijnen en cocktails die op de kaart staan.
Fyr Bistronomi & Cocktail Bar
Underhaugsveien 28
Kontrast
In dit restaurant zwaait chef Mikael Svensson de scepter. Het heeft 1 Michelin-ster en ook hier gaan ze met de seizoenen mee waardoor de menuās dus regelmatig veranderen. Je kunt kiezen uit een zes- of tiengangenmenu.
Klinkt āsint-jakobsschelpen met verse baby-erwten en geschaafde verse mierikswortel eenĀ crumbleĀ van bruine krabā je als muziek in de oren? Of kip gebakken in gezouten brooddeeg in boter met gegrilde kool, gegarneerd met gedroogde geroosterd kippenvel? Dan is Kontrast voor jou de place to be!
Kontrast
Maridalsveien 15a
Spis velsmakende!