Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Inspiratie 5 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

New nordic cuisine op z’n best: de leukste culinaire hotspots in Oslo

Oslo heeft zich in 2016 voor het eerst goed op de (menu)kaart gezet toen restaurant ‘Maaemo’ 3 Michelin-sterren wist binnen te slepen. Vergeet Nordic walking: de Nordic cuisine in Oslo verovert de culinaire wereld! 

De groeiende culinaire aantrekkingskracht van de Noorse hoofdstad ligt niet enkel bij die 3 sterren. De lokale eetcultuur die rijk is aan verse vis en andere mooie producten die het land te bieden heeft, hebben hier zeker ook aan bijgedragen.

In Oslo vind je tal van moderne bistro’s die nog relatief betaalbaar zijn voor dit dure land (voor een pint betaal je al snel € 7,- euro). Die serveren gerechten geïnspireerd op de Franse bistronomie.

Bron: Facebook

Nordic cuisine

Nordic cuisine laat zich nog het best omschrijven als robuust en stoer. Dat zie je terug in de liefde voor gerookte en gefermenteerde producten, het gebruik van bruine boter, bruine kaas van gekarameliseerde wei, karnemelk en zure room. Scandinavische kruiden en specerijen zoals wilde klaverzuring, duindoornbessen en “Noorse kappertjes” (paardebloemknoppen) geven de Noorse keuken hun typische smaak.

Video: Noma komt met een handboek over (thuis) fermenteren

De groeiende populariteit is ook deels te danken aan een overvloed aan kleine, onafhankelijke boeren. Zij vormen een nieuwe generatie die terugkeert naar de traditionele manieren van landbouw. Met respect voor het milieu produceren ze voedsel dat gezonder en lekkerder is dan die van de geïndustrialiseerde landbouw. De Noren zijn daardoor in de afgelopen 10 jaar weer fier geworden op hun eetcultuur.

De productie van biologische en ongefilterde natuurwijnen in Oslo heeft bovendien ook voor een handvol op wijn georiënteerde bistro’s gezorgd.

Hotspots Oslo
Restaurant Kontrast

Hotspots in Oslo

Waar in Oslo kun je zo’n Nordic cuisine-ervaring vinden?

Bass Oslo
Voor zo’n ervaring kun je steeds terecht bij Bass Oslo, in de hippe wijk ‘Grunerlokka’. Op het menu staan alleen seizoensproducten zodat de kaart regelmatig wijzigt.

Denk aan gerechten als gepocheerde tarbot in een witte wijnsaus met lente-ui en bieslookolie of gegrilde makreel met ingelegde komkommer en verjus met gemarineerde mosterdzaadjes.

Bass Oslo
Thorvald Meyers gate 26C

Bar Brutus
Deze stoere wijnbar in de opkomende wijk ‘Toyen’ is sinds een jaar geopend en serveert kleine gerechten die prima passen bij de (lokale) wijnen die op de kaart staan.
Bestel een glas Solhoi, een Noorse appelcider, en combineer dat vervolgens met geroosterde rode bieten met zeewier en nyr (een zachtzure verse kaas geproduceerd op een biologische boerderij net buiten Oslo).

Er is ook een 6-gangen proeverijmenu aan €62,-

Bar Brutus
Eiriks gate 2

Fyr Bistronomi & Cocktail Bar
Gevestigd in de wijk ‘Majorstua’ slaagt Fyr erin om dingen tot in de perfectie te grillen. Ze geven een verfrissende draai aan standaard bistro-gerechten. Als je een gerecht moet kiezen, ga dan voor de langoustines die eenvoudig geserveerd worden met brood en boter. Alhoewel, hun menu Full Fyr is ook een aanrader en gaat goed samen met de wijnen en cocktails die op de kaart staan.

Fyr Bistronomi & Cocktail Bar
Underhaugsveien 28

Kontrast
In dit restaurant zwaait chef Mikael Svensson de scepter. Het heeft 1 Michelin-ster en ook hier gaan ze met de seizoenen mee waardoor de menu’s dus regelmatig veranderen. Je kunt kiezen uit een zes- of tiengangenmenu.

Klinkt ‘sint-jakobsschelpen met verse baby-erwten en geschaafde verse mierikswortel een crumble van bruine krab’ je als muziek in de oren? Of kip gebakken in gezouten brooddeeg in boter met gegrilde kool, gegarneerd met gedroogde geroosterd kippenvel? Dan is Kontrast voor jou de place to be!

Kontrast
Maridalsveien 15a

Spis velsmakende!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.