Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 15 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Kleefrijst maken: met deze tips komt dat sowieso goed

Bij Culy zijn we er dol op: kleefrijst. Nou ken je het misschien alleen van restaurants, maar we kunnen je van harte aanraden om er ook zelf altijd een zak van op voorraad te hebben. Het maken van kleefrijst kan namelijk net zo makkelijk zijn als bijvoorbeeld basmati of pandan.

Dus zet die zak maar snel op de boodschappenlijst.

Zelf kleefrijst maken doe je zo

De naam zegt het al: kleefrijst is compacter dan de andere rijstsoorten waar je misschien beter bekend mee bent. Je ziet het dan ook vaak voorbij komen in zowel zoete als hartige gerechten als sticky rice of glutinous rice: we leggen je zo uit waarom.

Kleefrijst
Bron: Unsplash

Over kleefrijst

In tegenstelling tot wat de naam glutinous rice doet vermoeden, bevat kleefrijst – net als andere rijstsoorten – geen gluten. Wél bevat het veel amylopectine en weinig amylose: 2 bestanddelen van zetmeel.

Die combinatie maakt dat de rijstkorrels bij toevoeging van warm water aan elkaar blijven kleven. Er zijn inmiddels duizenden soorten kleefrijst, van lang- tot kortkorrelig en van wit tot gekleurd. De plantages zijn voornamelijk in Zuidoost-Azië te vinden en is een gangbare rijstsoort in landen als Japan, China, Thailand en Laos.

Soorten kleefrijst

Er zijn dus talloze soorten kleefrijst, waaronder de veelgebruikte zwarte en paarse kleefrijst, Japanse zoete rijst en Thaise kleefrijst. De Japanse variant wordt onder andere veel gebruikt bij het maken van mochi. Ook voor Indische lempers wordt bijvoorbeeld kleefrijst gebruikt, waarbij de rijst dan weer bekend staat als ketan.

Zelf kleefrijst maken

Ga je zelf aan de slag – zeker doen – dan kunnen we ons voorstellen dat er wat vragen opkomen. En die vragen – wel of niet wassen, gaat het net zo snel als het koken van jasmijnrijst – zijn geheel terecht. Het bereiden van kleefrijst kan dan ook grofweg op twee manieren: via de lange of de korte weg.

Kleefrijst stomen

De lange weg wordt het meest gepromoot. Dat klinkt misschien als een hoop gedoe, maar de lange tijd zit ‘m vooral in het wachten. Hierbij week je de rijst tenminste 3 uur (of langer), was je ‘m daarna schoon en ga je ‘m vervolgens stomen. Het exacte recept vind je bij Masterclass.

kleefrijst maken
Bron: Unsplash

De makkelijke weg

Omdat je niet altijd een halve dag van tevoren al weet dat je kleefrijst wil gaan eten, is er ook een snellere methode. Dat is simpelweg dezelfde als het koken van pandan of jasmijnrijst.

12-15 minuten koken zonder afgieten dus. Het kost je weinig tijd- maar dat zul je ook proeven: eerstgenoemde methode resulteert namelijk écht in een betere structuur.

Serveren

Is het eenmaal gelukt, dan kun je alle kanten op. Zo gaat er niets boven Thaise mango sticky rice als dessert, eet je het als bijgerecht of maak er onovertroffen Taiwanese YouFan met paddenstoelen mee met dit recept van onze collega’s van Bon Appétit.

Een ding is zeker: het is de eventuele moeite meer dan waard.

Meer over rijst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.