Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 22 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit moet je proberen: Zweedse kardemombroodjes

Kardemom wordt hier in Nederland niet enorm veel gebruikt, maar in Scandinavië is de specerij niet aan te slepen. En dan met name in Zweden, waar ze er de lekkerste kardemombroodjes mee bakken. En die zijn stiekem nog veel lekkerder dan kaneelbroodjes, vinden wij.

Zweedse kardemombroodjes zien er schattig uit, zijn makkelijk te maken en smaken bovendien ook nog eens heerlijk. Genoeg redenen om er wat meer over te weten te komen dus.

Ook interessant> Alles over kardemom: de kruidige smaakmaker in zoete bereidingen

Typische koffiesnack

Kardemombroodjes (of in het Zweeds kardemummabullar) zijn onmogelijk weg te denken uit de Zweedse cultuur. Ze worden vaak gegeten bij de ‘fika’. Fika is Zweeds voor ‘koffie met wat lekkers’. En daarvan krijg je spontaan zin in een fika met kardemummabullar!

Kardemombroodjes bevatten als hoofdingrediënt -verrassing- kardemom. Dat is ook echt wat ze bijzonder maakt, naast de typerende koffiebroodjes-achtige vorm. Naast kardemom, zit er ook kaneel en basterdsuiker in de broodjes. Ze zijn fris, knapperig, zoet en zacht tegelijk.

Dit moet ik ook eten!

Al helemaal enthousiast? Dan hebben we goed nieuws voor je. Deze kardemombroodjes zijn namelijk relatief makkelijk te maken.

Kardemom heb je misschien al in huis, maar anders kun je het makkelijk vinden in de supermarkt. Er zijn een heleboel recepten online te vinden, dus leef je vooral uit.

Voor het maken van kardemombroodjes gebruik je deeg, vulling en topping. Het deeg snijd je nadat je het hebt gemaakt in stroken. Hierna draai je het met de hand in vorm. Geen zorgen, dit is makkelijker dan het lijkt.

Deze lekkernij is ontzettend leuk om te maken voor als er bezoek komt, maar ook gewoon voor jezelf. Je kunt er koffie bij drinken (een klassieke combi), maar je kunt ze ook op zichzelf eten. Ze zijn either way ongelofelijk lekker!

Een hit in New York

In New York (en op steeds meer plekken) hebben ze de kardemombroodjes helemaal ontdekt. Mensen staan daar in de rij bij de bakkerij Fabrique in het hippe Meatpacking District om de versgebakken snack te kunnen eten.

In de onderstaande video zie je wat de kardemombroodjes van Fabrique zo onweerstaanbaar maakt én hoe ze deze broodjes bakken…

Meer met kardemom:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.