Semlor: een heerlijk Zweedse gebakje met kardemom en amandelspijs

Maak je binnenkort een tripje naar Stockholm of een andere Zweedse stad, dan ga je struikelen over semlor. Dit Zweedse gebakje popt overal in Zweden op en gaat binnenkort ook andere landen veroveren. Let maar op.

Semlor (meervoud: semla) is een zacht, luchtige kardemom-broodje. De broodjes worden gevuld met amandelspijs en afgemaakt met slagroom. Omdat er vaak een dekseltje van kardemom-deeg op gaat, lijkt het een soort grote, gevulde slagroomsoes. Maar dan met kardemom en amandelspijs dus. Lekker!

semlor Zweeds

Ultiem luchtig

Het woord semla stamt van het Latijnse woord semila. Dat betekent dan weer meel van goede kwaliteit. Dat gaat ook wel op voor deze Zweedse traktatie: kenmerkend voor de bol is dat ‘ie ultiem luchtig is.

Je ziet ze vooral bij Zweedse bakkerijen tussen Kerst en Pasen. Vroeger at je een semlor traditiegetrouw op de dinsdag zeven weken voor Pasen. Je zou het maar op je kalender moeten zetten. Dat komt omdat de Zweden dan vastenavond vieren: de avond die de vastentijd inluidt, die tot Pasen duurt.

Hoe dan ook past het broodje perfect in de Zweedse traditie van fika: een cultuurdingetje, dat staat voor een momentje voor jezelf nemen, liefst met koffie/thee en iets lekkers.

Calling all Stockholmers (or peeps who've visited). Where have you eaten the best semlor? I've put together my Stockholm favs. Read about them on my website. Link in bio.

A post shared by Rachel Khoo (@rachelkhooks) on

Waar vind je lekkere semlor?

De beroemde Zweedse chef Magnus Nilssen – bekend van zijn restaurant Faviken – tipt dat je de allerbeste semlor eet bij Bageri Petrus in Stockholm. De chef drukt je zelfs op het hart dat je echt naar het Zuiden van de stad moet reizen om goede semla te vinden.

Foodie en kookboekenauteur Rachel Khoo houdt zelfs zó veel van semla, dat ze een lijst heeft gemaakt met de beste plekken in Stockholm om semlor te eten. En wil je ze een keer zelf maken, dan heeft ze ook nog een recept voor je ontwikkeld.

In Nederland vind je lekkere semla bij o.a. Carla’s Conditorie in Utrecht en Selma’s Nordic Bakery in Amsterdam. En who knows, misschien komen er de komende tijd nog wel meer adresjes bij…

In ten days Swedes everywhere will celebrate shrove tuesday (or as you brits and such say, pancake day) by having semla for their fika. Semla is the king of Swedish pastries, the father of all buns and when perfectly made one of the most amazing things one can eat. Most semla however are not perfectly made. In fact, they are more often than not disgusting pillows of fluffy white dryness filled with bland almond paste and industrial, whipped cream. If you visit stockholm over the next couple of weeks I strongly encourage you, no i even order you to go to the southern parts of town to taste the exception to this sad rule. It's the semla to rule all other semlas. The semla that tiny adolescent semla hope to grow up to become. The semla with which all other semla henceforth shall be compared. Someone else might tell you that they know of a better semla somewhere. But I can tell you with absolute confidence that they are wrong and I am right. The best semla to be currently had is found @bageripetrus and it's a thing of absolute beauty. #bestsemlaever #ifyouarenotvisitingstockholmanywayitsworthaspecialtrip #semla

A post shared by Magnus Nilsson (@magnusfaviken) on

Reageer op artikel:
Semlor: een heerlijk Zweedse gebakje met kardemom en amandelspijs
Sluiten