Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is Jamie Oliver’s nieuwe favoriete ingrediënt (en dit kun je ermee!)

Onlangs vloog Culy naar Londen om te praten (en te eten!) met Jamie Oliver. De wereldberoemde televisiechef heeft namelijk een nieuw kookboek uit: VEG. Wij vroegen Jamie naar het tofste ingrediënt dat hij onlangs heeft ontdekt en waar hij heel enthousiast van wordt.

Het antwoord van The Naked Chef? Chipotle tabasco. Yes: da’s een hot sauce. ??

Lees ook: Culy sprak Jamie Oliver over zijn nieuwe boek: VEG!

Wat is chipotle tabasco?

Chipotle tabasco is een variant van de verschillende tabasco sauzen die je in de goed gesorteerde supermarkt aantreft. Je hebt de klassieker, de milde variant met green pepper, tabasco met habanero én dus tabasco met chipotle. Die laatste is Jamie’s recentste ontdekking.

De saus is niet heel nieuw: hij is al eventjes verkrijgbaar, ook in Nederland (o.a. bij AH). Hij wordt gemaakt van chipotlepepers: rode jalapeñopepers die worden gerookt boven pecanhout. Dat is hout dat afkomstig is van dezelfde boom als pecannoten. Het wordt ondermeer gebruikt voor vloeren en houten meubelen, maar ook voor het grillen van eten. Pecanhout geeft namelijk een uitgesproken zoet, notig aroma af.

Chipotle tabasco scoort 1500 – 2500 op de Scoville-schaal. Ter vergelijking: de originele Tabasco scoort 8000 en is dus flink heter.

Chipotle tabasco
Bron: Tabasco

Wat doet Jamie ermee?

Wie goed oplet, zal het goedje regelmatig aantreffen in Jamie’s boek VEG. Jamie sprenkelt het over verse popcorn, het gaat in zijn dubbele maissalade (die trouwens verrukkelijk is) en op (vegetarische) burgers. Ook op taco’s is het te gek: chipotle wordt in de Mexicaanse keuken veel gebruikt en het rokerige van de chipotlepeper past dan ook perfect bij frisse salsa’s, geurige maistortilla’s en romige guacamole.

Meer lekkere recepten met chipotle: Chipotle hotdogs van de BBQKip met chipotle & honing met mango-avocado salsa of een snelle Mexi­caan­se oven­scho­tel met pittige Chipotle saus.

Tip: probeer ook eens een scheutje door de tonkatsu saus op je katsu sandwich of door de saus voor okonomiyaki. Smeer er groentespiesjes voor op de barbecue mee in. Je kunt het zelfs verwerken in een cocktail (hallo Bloody Mary!). De mensen van Tabasco tippen zelf: voeg toe aan een pot met zeezout. Zo maak je zelf spicy salt.

Meer over tabasco:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.