Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 7 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je bestek je smaakbeleving enorm kan beïnvloeden?

Er zijn veel factoren die de smaak van je eten kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de samenstelling van de ingrediënten, de temperatuur van het eten en het moment van de dag waarop je het proeft (gedurende de dag verandert je smaak namelijk). En zélfs het bestek dat je gebruikt heeft daar een invloed op.

Heb je ooit een gekookt ei gegeten met een zilveren lepel? Wij kunnen het in ieder geval afraden. Want eerder kon je op Culy al lezen dat je beter geen ei en kaviaar kan eten met een zilveren lepel. Dit heeft te maken met bepaalde chemische reacties die kunnen ontstaan met zilver. Maar er zijn nog meer situaties waarin bestek de smaak van je eten kan veranderen.

Soort materiaal

Het is vrij voor de hand liggend dat het materiaal van je bestek je eten een andere smaak kan geven. Dit heeft voornamelijk te maken met de mate waarop het materiaal van je bestek reageert op verschillende stoffen.

Zo blijkt dat koper zoete smaken versterkt, maar hartige smaken vooral bitter en metaalachtig maakt. Men zegt dat dit de reden is dat een Moscow Mule traditioneel in een koperen mok wordt geserveerd.

Moscow Mule
Bron: Andrea Coan, Pexels

Het meeste bestek is dan weer van roestvrij staal gemaakt. Dit reageert nauwelijks met je eten, en geeft slechts een zeer licht metaalachtige smaak af. Door gewenning valt deze smaak je dan ook meestal niet op.

Wil je echt alleen maar je eten, en geen bestek proeven? Dan zal je diep in je portemonnee moeten kijken en gouden bestek moeten kopen.

Bestek
Bron: Louis Hansel, Unsplash

Spreken is zilver…

Hoe het komt dat goud zo’n smaakloos materiaal blijkt te zijn? Hou je vast, want we zetten even de wetenschapsbril op. Goud is een inert metaal. Dit betekent dat het nauwelijks reageert met andere stoffen. Hierdoor komen er ook praktisch geen atomen van het bestek in je mond (waardoor de smaak onveranderd blijft).

Met gouden bestek proef je dus alleen de smaak van je eten, niet van het bestek. Volgens ervaringsdeskundigen is bijvoorbeeld het eten van een mangosorbet met een gouden lepel een weergaloze smaaksensatie. Wij sparen nog even verder…

Gouden bestek
Bron: Karolina Grabowska, Pexels

Lichtgewicht bestek

Tot heeft niet alleen materiaal maar ook gewicht en kleur invloed op je smaakervaring. Zo blijkt uit onderzoek in Flavour Journal dat yoghurt rijker en duurder werd ervaren wanneer het van een lichtgewicht plastic lepel werd gegeten in plaats van een zwaardere lepel.

De meeste onderzoeken wijzen trouwens wel uit dat je “gewone” RVS bestek nog altijd de beste betaalbare optie is. Voor je komende diner hoef je je gelukkig dus nog niet te haasten naar de dichtstbijzijnde juwelier…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.