Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je ei niet met een zilveren lepeltje mag eten (en kaviaar ook niet)

Grote kans dat ook jij een gekookt ei gretig uitlepelt met de eerste de beste lepel die je kunt vinden. Beetje zout erop en hoppa, door naar de volgende hap. Hebben wij even een nieuwtje gelezen dat jouw ei-routine hoogstwaarschijnlijk doet veranderen: je kunt ‘m blijkbaar beter niet met een zilveren lepeltje eten. Waarom niet? We leggen ‘t je uit.

Eetiquette

We stuitten op deze anekdote tijdens het lezen in Eetiquette van culinair journalist Mara Grimm. Zoals we er overigens meer culinaire etiquette-feiten met hoog doorvertel-gehalte opduikelden. We noemen de juiste manier om een tompouce zo verspillingsvrij te verorberen of wat je nou precies wel of niet op je croissant moet smeren.

Zilveren lepel

Wat blijkt? De lepel heeft invloed op de smaak. Mara Grimm drukt ons dan ook op het hart om de zilveren lepel te laten liggen: “Gebruik nooit een zilveren lepeltje om een gekookt ei te eten. Het ei kan namelijk een chemische reactie aangaan met het zilver.”

We horen je denken: dit klinkt ongezond. Is dat het ook? “Ongezond schijnt het niet te zijn,” gaat Grimm verder, “maar de smaak is onplezierig en het zorgt bovendien voor verkleuring van je zilver.”

Kaviaar

En dat is nog niet alles. Houd jij wel van een lepeltje kaviaar op z’n tijd? Ook daar worden we voor gewaarschuwd in Eetiquette. “Gebruik nooit een zilveren, metalen of roestvrijstalen lepeltje, want dat kan een chemische reactie aangaan met de eitjes waardoor de smaak wordt aangetast.”

Wat nu

Het zilveren lepelalarm mag duidelijk zijn, maar hoe eten we dan nu ons gekookte eitje of een portie kaviaar? Gelukkig krijgen we daar ook een antwoord op: niet opzoek naar een chemische reactie tijdens het eten van een gekookt ei? Ga dan voor een lepeltje van parelmoer of hoorn. Als dat niet lukt, zou plastic of porselein smaak-technisch in ieder geval een betere keuze zijn dan de zilveren variant.

Wend je voor kaviaar ook liever tot een parelmoeren of benen exemplaar. Of, schep het op de muis van je hand en eet het -geheel volgens traditie- daar vanaf.

Meer ei-gerelateerde tips?  Zo kun je het beste een ei pellen en dit is hoe lang je eieren eigenlijk kunt bewaren.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.