Redactie
Redactie Inspiratie 3 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… restaurant Voltaire bij Parc Broekhuizen

Driesterrenchef Jacob Jan Boerma breidt zijn imperium uit. Werd hij vorig jaar nog aangetrokken om Restaurant The White Room in Amsterdam onder zijn hoede te nemen. Dit jaar voegt hij daar Restaurant Voltaire op landgoed Parc Broekhuizen aan toe.

Komt die naam je bekend voor? Dat kan! Nog geen half jaar geleden sloot Culy’s Joyce aan op dit landgoed in Leersum om verslag te doen van een nieuw culinair evenement, Dinner At The Parc. Nu proeft ze het nieuwe menu van Restaurant Voltaire.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Culy ontdekt… restaurant Voltaire bij Parc Broekhuizen

Het was een bewogen jaar op het landgoed. Niet alleen is Jacob Jan Boerma aangetrokken; er staat zelfs een heel nieuw team klaar. De (nieuwe) chef van Voltaire – Robert Poel – is een protegé van de driesterrenchef. Dit geldt ook voor de (nieuwe) executive chef, Thomas Diepersloot.

Tot zover de feiten. Uiteindelijk gaat het om wat er op het bord ligt…

Menu (gedeeltelijk) van eigen land(goed)

Na wat amuses – een taco gevuld met avocado, koriander en krokante ui bijvoorbeeld, en een hapje van koolrabi, paddenstoel, mierikswortel en dashi – is het tijd voor de eerste van zes (!) gangen.

Te beginnen met dorade met tomaat, dragon en diverse kruiden (Oost-Indische kers en klaverzuring) uit de eigen tuin van het landgoed.  Te gek, want onderweg naar het restaurant – net achter een eeuwenoude muur – kun je deze tuin zien liggen.

Het idee is om deze tuin flink uit te breiden. Zodat er uiteindelijk ook groenten uit de landgoedtuin kunnen komen. De oogst uit de tuin moet op deze manier het hart van de kaart gaan vormen.

Klassieke ingrediënten

Vandaag blijft het bij (soms een paar) bloemen en kruiden. Maar dat maakt de gerechten niet minder smakelijk. De volgende is langoustine met biet, wortel en waterkers. Klassieke ingrediënten die tezamen een mooi geheel vormen.

En we blijven nog even bij ‘vlees uit de zee’. Op het volgende bord ligt schol met een heerlijk knapperig kruim van panko, dungesneden paarse bloemkool en paksoi. Een 1000-jaren bouillon wordt ernaast geschonken.

Nog drie gangen te gaan…

En dan zijn we nog maar halverwege! Een vleesgerecht volgt: rund met knolselderij, ui en pastinaak. Heel aards van smaak met al die groenten die uit de grond komen. De jus – opnieuw aan tafel opgeschonken – maakt het af.

De keuken houdt zich aan een klassieke opbouw: na het vlees is het nu dus tijd voor het dessert. Maar dan wel op z’n Jacob Jan’s… die serveert namelijk nooit maar één dessert!

Signature van de sterrenchef

Het eerste dessert bestaat uit een gemarmerd bolletje ijs waar abrikoos in is verwerkt, een gelei van abrikoos en een puddinkje met in het midden – je raadt het – abrikoos. Verder valt er yuzu en laurier in het gerechtje te proeven.

Zoet met frisse tonen, dus. Duidelijk geïnspireerd op de kookstijl van Jacob Jan Boerma. Dit geldt ook voor dessert twee. Dit keer proeven we naast het ijs van Oreo’s en schotsjes van kokos het frisse van duindoornbes.

Al met al is het menu geen ‘Restaurant De Leest-kopie’. Het team van Restaurant Voltaire wil dit ook niet. Ze zijn juist op zoek naar een eigen stijl. Met dit menu zijn ze (wat ons betreft) goed van start!

Restaurant Voltaire is dinsdag tot en met zaterdag geopend voor lunch en diner.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.