Artisjokken koken: zo haal je het beste uit deze bijzondere bloemknop
Artisjokken zijn misschien niet de meest voor de hand liggende groente, maar ze verdienen het om vaker te worden klaargemaakt. Deze bijzondere bloemknoppen zien er niet alleen indrukwekkend uit, ze smaken ook fantastisch als je ze goed bereidt. Of je nu een doorgewinterde groentefanaat bent of een nieuwsgierige beginner: met de juiste tips voor artisjokken koken maak je van deze groente een absolute blikvanger op je bord.
Wat is een artisjok eigenlijk?
Misschien weet je al dat de artisjok een groente is, maar het is eigenlijk veel meer dan dat: het is de onrijpe bloemknop van een distelplant. Dat betekent dat wat je eet eigenlijk het ‘voorstadium’ is van een prachtige paarse bloem. Zodra de artisjok gaat bloeien, klappen de dikke, vlezige blaadjes open en verschijnt er een bloem die er heel decoratief uitziet, maar helaas niet eetbaar is.
De artisjok zoals wij ‘m kennen, wordt geplukt voordat de bloem zich opent. Dan zitten de blaadjes nog dicht op elkaar en zijn ze stevig en vlezig, met een iets leerachtige structuur. Het allerlekkerste gedeelte zit diep vanbinnen: het artisjokhart. Dat zachte, romige gedeelte smelt als het ware op je tong en is een ware delicatesse. Het is deze combinatie van structuur en smaak die artisjokken zo bijzonder maakt.
Artisjok koken: zo bereid je verse artisjokken stap voor stap
Verse artisjokken koken klinkt misschien ingewikkeld, maar met een paar simpele stappen wordt het een fluitje van een cent. Hieronder lees je hoe je aan de slag gaat met verse artisjokken, zodat ze zacht, smaakvol en perfect gaar worden.
1. Een bak citroenwater
Zorg dat je een grote kom met koud water hebt en voeg hier het sap van een citroen aan toe. Dit is essentieel om te voorkomen dat de artisjokken bruin en onaantrekkelijk worden terwijl je ze schoonmaakt.
2. Snijdt en maak schoon
Snijd met een scherp mes het bovenste deel van de artisjok af, ongeveer een derde. Zo verwijder je de scherpe, puntige uiteinden van de blaadjes. Vervolgens trek je de buitenste, taaie blaadjes eraf. Knip met een schaar de scherpe uiteinden van de overgebleven blaadjes weg en snijd het grootste deel van de steel af. Laat een klein stukje steel zitten voor een betere grip.
3. Weken in citroenwater
Leg de schoongemaakte artisjokken direct in het citroenwater. Dit voorkomt oxidatie en houdt ze mooi fris van kleur.
4. Koken maar!
Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en leg de artisjokken erin, zodat ze ongeveer half onder water staan. Laat ze zachtjes pruttelen in 25 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte, tot de blaadjes makkelijk loslaten en het hart zacht is. Test dit door er met een vork in te prikken: de artisjok moet mals zijn, maar nog steeds stevig.
Serveer op een schaaltje met vinaigrette, aïoli of honing-mosterdsaus en dip de zachte blaadjes hierin.
@dishingitwithamanda The best way to make artichokes at home using the Airfryer! #artichoke #appetizeridea #airfryerrecipes
Hoe wordt artisjok gegeten?
Artisjokken eten is een feestje dat wat tijd en aandacht vraagt, maar dat maakt het juist zo leuk en gezellig. Trek een blaadje los, doop het in een dipsausje naar keuze. Denk aan een klassieke vinaigrette, romige aïoli of een simpele olijfolie met citroen en knoflook of dit artisjok-recept met honing-mosterddip.
Daarvoor schraap je het zachte, smakelijke vruchtvlees er met je tanden eraf. Het is ook verrukkelijk om een halve artisjok te grillen. De buitenkant van het blaadje eet je niet mee, dat is te taai.
Na een paar blaadjes kom je bij het artisjokhart, het lekkerste gedeelte van de bloemknop. Verwijder het zachte vlies of ‘hooi’ dat het hart omhult en geniet van het zachte, romige binnenste. Perfect om als afsluiter mee te dippen in je sausje!
Variaties en tips: zo geef je artisjok een verrassende twist
Verse artisjokken koken is klassiek, maar er zijn zoveel manieren om ze op de kaart te zetten. Grill bijvoorbeeld eens artisjokkenhalves met een beetje olijfolie, zout en peper. Door het roosteren krijgen ze een licht rokerige, nootachtige smaak die fantastisch smaakt bij bijvoorbeeld gegrilde vis of kip.
Je kunt artisjokken ook vullen met een mengsel van broodkruim, knoflook, Parmezaanse kaas en verse kruiden, en daarna in de oven gratineren voor een heerlijk vegetarisch voorgerecht. En vergeet niet dat artisjokken perfect samengaan met smaken als knoflook, citroen, tijm en rozemarijn.
Ze zijn ook mega lekker door salades, zoals deze met garnaaltjes, of door pasta’s en op pizza.
Artisjokken uit blik
Geen zin in gedoe met schoonmaken? Geen probleem! Artisjokharten en -bodems uit blik of pot zijn een superhandige oplossing. Ze worden vaak gemaakt van kleinere, paarse artisjoksoorten en zijn ideaal om toe te voegen aan salades, pasta’s, pizza’s of warme gerechten.
Deze artisjokdelen zijn al gekookt en hebben een zachte, milde smaak die een extra dimensie geeft aan je gerechten zonder dat je lang hoeft te prutsen. Een perfecte pantry-vriend voor een snelle maaltijd met veel smaak!
Artisjok recepten:
- Radiatori pasta met mascarpone, Parmaham en artisjok (de lekkerste pasta het hele jaar door)
- Het lekkerste gerecht voor verse artisjok: geroosterde (hele) artisjokken met aioli
- Artisjokdip met witte bonen (lekker op de borrelplank)

:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F03%2Fartisjokbloem.jpeg)