Redactie
Redactie Inspiratie 29 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles over antipasti: borrelen op z’n Italiaans

Wil je de maaltijd op z’n bourgondisch beginnen – en zeker de Italiaanse maaltijd – dan serveer je antipasti. Een aperitief in feite, want antipasti betekent immers ‘voor de maaltijd’ als je het vertaalt uit het Italiaans.

In Italië is het traditie om eerst te starten met antipasti. En da’s praktisch: terwijl het hoofdgerecht (of voorgerecht) nog wordt bereid, voelen je gasten zich alvast welkom met een glaasje wijn en een plankje met wat lekkere hammen, worsten, tapenades en wat er dan ook maar voor hun neuzen ligt.

Italiaanse restaurants / antipasti

Een warm, Italiaans welkom

De bedoeling van antipasti is dan ook dat je gasten trek krijgen, dat hun smaakpapillen worden geprikkeld, zodat ze nog meer zin krijgen in de maaltijd die op ze wacht.

Daarom bestaat een selectie aan antipasti meestal uit hapjes in verschillende kleuren, met verschillende texturen en smaken die elk van onze basissmaken triggeren: zoet, zout, bitter, zuur en umami. En: antipasti mogen niet te zwaar zijn.

Toch zien we ook steeds vaker dat we gewoon lekker tussendoor snoepen van antipasti. Bijvoorbeeld bij de borrel. En why not: daar lenen deze smaken en texturen zich ook perfect voor.

antipasti hammen

Elke regio anders

De traditie om een maaltijd af te trappen met antipasti, stamt al uit de Middeleeuwen. Toen bestond het plankje vooral uit gesuikerde noten en plakjes ham. Inmiddels is het aanbod veel diverser. Sowieso heeft elke regio in Italië zijn eigen antipasti.

In Noord-Italië bijvoorbeeld, worden fantastische melkproducten bereid. Daar kom je veel verse mozzarella tegen op je borrelplank, waarbij ze veel verse kruiden gebruiken. Bijvoorbeeld in een verse pesto. Ook typisch Noord-Italiaans: polenta fritta. Oftewel: krokant gebakken polenta. En vergeet de parmaham niet, afkomstig uit de provincie Parma.

Zak je verder af naar het midden van Italië, dan kom je in de buurt van Toscane. Hier kom je veel beroemde kazen tegen (Gorgonzola en Fontina bijvoorbeeld), maar ook wat meer vlees en vis. Denk aan gerookte zalm, gebakken zeevruchten, maar ook prosciutto en salami.

In het zuiden vind je prachtige tomaten en verse kruiden, romige kazen als ricotta, maar ook olijven, artisjokken, ansjovis en soppressata: gedroogde Italiaanse salami.

Italiaanse borrelplank antipasti

Zelf lekkere antipasti samenstellen

Wil je zelf een goede borrel samenstellen met antipasti, dan kun je je aan alle kanten uitleven. Hieronder een paar ideeën voor jouw Italiaanse borrelplank:

* Lekker brood
* Homemade pesto
* Homemade tapenade
* Prosciutto (eventueel kort gegrild)
* Parmaham
* Mortadella
* Burrata of een goede mozzarella (ga voor kwaliteit!)
* Gorgonzola
* Gemarineerde sardientjes
* Gerookte zalm
* Vrijgen met prosciutto
* Salade Caprese
* Gevulde courgettebloemen
* Garnalenkroketjes (maak ze klein)
* Olijven
* Zongedroogde tomaten
* Gemarineerde artisjokken
* Noten: (gerookte) amandelen of walnoten bijvoorbeeld
* Een mooie fles olijfolie

Salute!

antipasti plank

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.