Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Van grillen tot bakken: dit kun je allemaal doen met polenta

Polenta is een bijzonder en veelzijdig ingrediënt. Je kijkt er snel overheen bij de dagelijkse boodschappen en toch kun je met deze Italiaanse krachtpatser ontzettend veel lekkere dingen maken. Wij geven je alvast een paar ideeën.

Mocht je het nog nooit hebben geproefd: polenta is in Italië net zo’n belangrijk ingrediënt als de Hollandse pieper dat hier is. Ze gebruiken het dan ook vaak als alternatief voor aardappelen.

Polenta is in feite griesmeel van maïs. De maïs wordt gemalen tot een meel-achtige substantie. En mocht je denken: wat is griesmeel ook alweer? Griesmeel kan grof gemalen tarwe, spelt, mais of rijst zijn.

De griesmeel moet je koken (tip: ook lekker als je het kookt in een bouillon). Hier vind je een basisrecept voor het koken van polenta. Zo, da’s alvast een mooi uitgangspunt. Maar wat kun je vervolgens allemaal doen met deze veelzijdige en lekkere Italiaanse maispap?

Polenta met paddenstoelen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Puree

Wat je overhoudt als je polenta kookt, is een soort papje, ofwel een puree. Roer er wat Parmezaanse kaas en/of boter doorheen, net zoals je bij aardappelpuree zou doen. Of ga voor flink wat knoflook en basilicumboter, net als Jamie Oliver. Ook lekker met wat (gegrilde) groenten erbovenop, zoals paddenstoelen, en eventueel verse kruiden.

Of ga voor wat de Amerikanen ook wel kennen als grits: deze maispuree eten ze bijvoorbeeld ook gewoon bij het ontbijt, met een gebakken eitje, bacon en hot sauce.

En wist je dat je polenta-puree ook heel goed kunt vermengen met andere groenten? Denk aan pompoenpuree of wortelpuree. Lekker met wat gepofte bietjes erbovenop of wat geroosterde walnoten en salie.

polenta bacon eggs

Polenta met ragú

We blijven nog even bij de puree, want de Italianen zijn er ook dol op om een grote schaal van de maispap op te dienen met ragú, bolognese, gehaktballetjes of ossobucco. De polenta is dan een alternatief voor pasta. Een mooi voorbeeld daarvan is de polenta-plank van restaurant Sauce in New York.

Daar serveren ze de maispap uitgesmeerd op een lange houten plank en scheppen ze daar bolognesesaus bovenop. Parmezaanse kaas eroverheen, wat olijfolie en desgewenst ook nog twee gebakken eieren.

polenta-plank
Bron: Sauce Restaurant

Knapperige polenta-frietjes

Laat je de maispap helemaal afkoelen, dan wordt het mengsel dikker en kun je het zelfs in stukken snijden. Ideaal dus ook om knapperige frietjes van te maken, wat veel restaurants en thuiskoks doen!

Desgewenst kun je nog wat Parmezaanse kaas door de polenta roeren, daarna laat je het mengsel afkoelen op een bakplaat. Zet het in de koelkast om het afkoelen te versnellen. Daarna snijd je er frietjes van, die je kunt bakken of frituren. In dit recept laten we je zien hoe je knapperige polentafriet maakt in de oven.

Bron: Culy

Gegrild

De frietjes hierboven kun je frituren en bakken. Maar wist je dat je polenta ook heel mooi kunt grillen? Laat de puree afkoelen en opstijven en snijd het weer in reepjes of blokjes. Of steek er rondjes uit met een vormpje.

Bestrijk ze licht met wat olie en zorg dat je grillpan (of grillplaat) ook een laagje olie heeft. Zo voorkom je dat de boel aanplakt. Grill de rondjes of blokjes een paar minuten, tot er mooie grillstreepjes op ontstaan.

gegrilde polenta

Gebruik het in een cake

Ideaal voor mensen die glutenvrij eten: polenta is een ideale vervanger van bloem. Gebruik het bijvoorbeeld in dit recept voor een goddelijke sinaasappelcake met polenta en amandelmeel

Ook heerlijk: deze frambozencake met citroen van Nigella Lawson.

sinaasappelcake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Als paneermeel

Wist je dat je het ook goed kunt gebruiken als paneermeel? Geef vis een korstje of gebruik het om je zoete aardappelfrietjes een krokant jasje te geven.

Let op: polenta is er in verschillende soorten maling: van grof tot zeer fijn. Gebruik je een grove soort als casting voor je frietjes, dan heb je dus ook een korrelige textuur. Gebruik liever een fijne maling.

Bánh Mi friet
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.