Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Fontina kaas: een karaktervolle kaas met een milde, nootachtige smaak

Dikke kans dat je je leven hebt geleid zónder Fontina kaas. Toch is deze Italiaanse kaas, gemaakt van koemelk, het ontdekken waard. Het is een karaktervolle kaas met een milde, boterige, nootachtige smaak. Bonuspunten: het is daarnaast ook een fijne smeltkaas.

Hoe herken je ‘m?

Fontina kaas heeft een licht roodbruine korst en is halfzacht, met wat gaatjes. Deze kaas wordt gemaakt van koemelk en heeft een goudgele kleur. Je kunt ‘m tegenkomen in een jonge versie – genaamd Fontinella – maar vaker gerijpt. Dat geeft de kaas een iets scherpere smaak.

Rieken doet deze jongen ook (maar we weten allemaal: hoe meer stank, hoe beter. Of, zoals Anthony Bourdain zegt: “Een leven zonder stinkkaas is het leven niet waard”). Hoe rijper deze kaas is, hoe noot-achtiger de smaak wordt.

Fontina kaas stock

Made in Italy

De kaas komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Valle d’Aosta, een streek in Noord West Italië. De streek ligt in het midden van een dal in de Alpen. Daar ontstond Fontina kaas al in de 12e eeuw.

Inmiddels wordt de kaas ook in andere landen geproduceerd. Zweden en Denemarken doen er hun best op, evenals Frankrijk, Argentinië en Amerika. Er wordt wel beweerd dat de versies buiten Valle d’Aosta veel milder zijn dan het origineel.

Fontina kazen stock

Koken met Fontina

Fontina misstaat niet op een kaasplankje, maar is ook een fijne kaas om mee te koken. De kaas smelt makkelijk, maar heeft ook veel smaak. Daardoor het de ideale kandidaat voor op een burger, tosti of een pizza. Of laat het lekker smelten in de risotto of polenta.

Wil je helemaal uit je plaat gaan met deze kaas, maak dan queso fundido: Mexicaanse gesmolten kaas met spicy chorizo.

Hou je ‘t liever simpel? Ga dan voor gebakken Fontina kaas, naar een recept van Ina Garten. Lekker met véél knoflook, tijm en rozemarijn. En dan maar heerlijk dippen met een Franse baguette.

Koop Fontina kaas bij de betere kaaswinkel of (Italiaanse) delicatessenzaak.

tosti stock

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.