Redactie
Redactie Diner 16 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gevulde en gefrituurde courgettebloemen

Als je geen eigen moestuin hebt, heb je mazzel als je een vriend hebt die er wél eentje heeft. Onze tip: koester diegene, overlaadt hem of haar met complimenten, en vraag dan ergens in de zomer om courgettebloemen of pompoenbloemen. Eigenlijk een cadeautje bij de oogst, en voor culy’s perfect om te vullen en te frituren.

Meng voor de vulling de geitenkaas en yoghurt met de salie, citroenrasp en -sap. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de courgettebloemen waar nodig een beetje bij en verwijder eventueel zand héél voorzichtig met wat keukenpapier. Knip of scheur, ook super voorzichtig, de stamper aan de binnenkant van de bloem.

Vul de courgettebloemen met het mengsel, dat gaat het handigste met een heel klein theelepeltje. Draai de bloemen aan het uiteinde op zodat de vulling er mooi in blijft zitten.

Maak het beslag van de bloem en het bier (of bruiswater). Breng op smaak met zout en roer kort, maar goed door.

Verhit de zonnebloemolie in een pan tot ongeveer 170 graden; je kunt natuurlijk ook een frituurpan gebruiken.

Haal de gevulde courgettebloemen door het beslag, laat een beetje uitlekken en draai de uiteinden eventueel nog even op. Laat ze heel voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur er niet teveel tegelijk.

Zet alvast een bord met keukenpapier klaar. Wanneer de bloemen mooi goudbruin worden, draai je ze voorzichtig om en frituur je de andere kant (zo goed en zo kwaad als dat gaat, het is een beetje een pielwerkje). Haal ze daarna eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi direct met zeezout.

Gevulde en gefrituurde courgettebloemen
Gevulde pompoenbloemen
Gevulde courgettebloemen

Tips

1. Courgettebloemen zijn lastig te krijgen. Soms vind je ze op de boerenmarkt of bij de beter gesorteerde groenteboer. Onze tip: kweek ze in je eigen moestuin of bevriend een lieve tuinder.

2. De bloemen zijn extreem delicaat en kwetsbaar. Ga er dan ook heel voorzichtig mee om; een beetje te hard knijpen, en je maakt ze kapot.

3. Courgettebloemen zijn zeer kort houdbaar, eigenlijk moet je ze plukken en direct dezelfde dag gebruiken. Heb je wat tijd te overbruggen, leg ze dan op wat keukenpapier in een voorraadbakje en bewaar dit afgesloten bakje in de koelkast.

4. Zit er nog een mooie mini courgette aan je bloem vast? Mooi, die kun je gewoon mee frituren.

5. Heb je vulling over? Deze is heerlijk op wat geroosterd brood.

6. Dit recept werkt ook perfect voor pompoenbloemen. Let op: deze zijn nog kleiner en delicater.

courgettebloemen rauw

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.