Redactie
Redactie Inspiratie 14 nov 2012
Leestijd: 1 minuut

Heerlijk, een chocoladefontein! Maar welke chocolade gebruik je hiervoor?

Je kent ze vast wel, de feestelijke chocoladefonteinen waarmee je allerlei lekkers kunt laten overstromen met gesmolten chocolade. Maar welke chocolade precies? Niet alle soorten zijn geschikt voor dit apparaat. Daarom wat tips voor het gebruik van een chocoladefontein.

door Rosa Rolvink

Je kunt niet alle soorten chocola gebruiken in een chocoladefontein, ook fonduechocolade is niet altijd geschikt. De samenstelling van de chocolade moet namelijk zo zijn dat deze omhoog gepompt kan worden en niet te snel hard wordt wanneer het naar buiten stroomt. Hiervoor kun je geen onbewerkte ‘rauwe’ chocola gebruiken omdat deze niet vloeibaar genoeg is.

choc-fountain

Het simpelst is natuurlijk om chocolade te kopen die speciaal gemaakt is voor gebruik in een fontein, maar er zijn ook andere opties. Zo kun je ‘gewone’ chocoladesoorten voor gebruik geschikt maken. Dit doe je door een eetlepel cacaoboter toe te voegen per circa 300 gram chocolade. In plaats van cacaoboter kun je eventueel ook plantaardige olie gebruiken, zorg dan wel dat je smaakloze gebruikt, zoals sla-olie. Heb je couverture chocola in huis (chocola speciaal voor bonbons en dergelijke) dan is het toevoegen van een kwart eetlepel per 300 gram voldoende, couverture chocola heeft namelijk al een verhoogd vetpercentage waardoor het vloeibaarder is.

Om je fontein nog wat feestelijker te maken kun je ook eens gekleurde chocola gebruiken. Deze kun je ook zelf maken door kleurstof aan witte chocola toe te voegen!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.