Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 15 nov 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de Küchenparty van **restaurant Haerlin in Hamburg

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Men neme… 6 sterrenchefs met een eigen team, een restaurantkeuken zo groot dat je er in kunt verdwalen, een aantal enthousiaste leveranciers (van wijn, kaas en eau de vie) en 200 gasten die je wilt verwennen met een 7 gangen diner. Dit zijn de ingrediënten voor een geslaagd keukenfeest. Niet meer, niet minder. Dat bewees restaurant Haerlin in Hamburg aan Culy.nl. Wij mochten namelijk bij hun jaarlijkse küchenparty aanwezig zijn. Een wel heel bijzonder sterrenspektakel.

De uitgenodigde chefs komen uit alle uithoeken van Europa (Italië, Nederland, Denemarken en -natuurlijk – Duitsland). Ze maken zich niet druk. Ze zijn op tijd bij Hotel Fairmont Vier Jahreszeiten aangekomen en alle ingrediënten die chef Christoph Rüffer van restaurant Haerlin zou leveren, zijn aanwezig. Zijn hotel-restaurant telt natuurlijk niet voor niets twee sterren. De teams kunnen dus lekker aan de slag met een gerecht representatief voor hun eigen keuken. En dit levert een bijzonder menu op. Van rogvleugel tot kalfswang en van ree tot eikenijs, het valt straks allemaal te proeven. Nadat de chefs eerst even zelf geproost hebben, natuurlijk.

bijkletsenOLYMPUS DIGITAL CAMERAproostenopdeavond2broodjes

Speciale uitnodiging
Terwijl de chefs zich voorbereiden, maken ze kennis met elkaar en kletsen ze bij. Want ook voor hen komt het niet vaak voor dat ze in zo’n samenstelling koken. Christoph Rüffer heeft namelijk specifiek deze collega’s uitgenodigd omdat hij onder de indruk van ze is. Je kunt je dus niet opgeven voor dit feest, je moet uitgenodigd worden. Eén van de chefs die zijn Duitse vakbroeder omver wist te blazen, is Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest**. En hij is op zijn beurt ook vereerd. Internationaal is zijn ster rijzende en steeds regelmatiger sluit hij aan bij chefs die hem uitnodigen. Zo kookte hij in Portugal bij Vila Joya** en verzorgt hij in november het menu van restaurant Ikarus in Salzburg. Maar voordat het zover is, eerst Hamburg en langoustine met topinambour. Het voltallige personeel van Haerlin staat in de keuken klaar, terwijl de gasten – met speciaal schort – naar binnen lopen.

gastenindekeuken5langoustine1meisjesHaerlinOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grijp je kans!
De gasten hebben er zin in. De korte toespraak in de lounge weg helder en – voorzien van een speciaal schort – staan ze nu in de keuken. Want dat is onderdeel van het feest. Iedere chef kun je aanspreken en overal mag je over de schouders van de keukenteams meekijken. Een unieke ervaring. De chefs mogen blij zijn dat ze een team mee hebben genomen, want deze ultieme kans om de chef de buis van het lijf te vragen, grijpen de 200 gasten met beide handen aan. Niet alleen in de keuken, maar ook in de zalen waar de leveranciers staan is het druk. En het geeft de gasten de kans hun menu in te delen zoals ze zelf willen. Kaas vooraf? Dat kan! Even een wijntje tussendoor proeven? Geen probleem! En ook alle gerechten kunnen ze proeven in een volgorde die ze zelf kiezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAgastenindekeuken_vierkantOLYMPUS DIGITAL CAMERAgerechtPiment

Tot volgend jaar?
Het moge duidelijk zijn dat dit 14e keukenfeest een succes is. Voor – natuurlijk – de gasten, maar ook voor de uitgenodigde chefs en het complete team van Haerlin. Aan het eind van de avond blijkt de waardering van de gasten namelijk nog maar weer eens. Ze staan in de rij om hun schort gesigneerd te krijgen. Niet van alleen hun favoriete chef, maar het liefst van allemaal. Een eerlijker en directer oordeel over het eten en de sfeer kun je niet krijgen. En zo eindigt deze editie van de jaarlijkse küchenparty in Hamburg. Met glunderende chefs en gasten met een lach van oor tot oor. Wedden dat Haerlin er volgend jaar weer zo’n feest van maakt?

Csigneertgastenindekeuken4eikenijs

Aanwezige chefs: Jacob Jan Boerma (De Leest in Vaassen), Jens Fischer (Freundstück in Diedesheim), Oliver Glowig (Oliver Glowig in Rome), Thorsten Schmidt (Malling & Schmidt in Aarhus), Günter Ehinger (Diva Gourmet in Scharbeutz), Wahabi Nouri (Piment in Hamburg), Christoph Rüffer (Haerlin).

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.