Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze gezonde (wereld)gerechten wil je beslist eens proberen

Vaker inzetten op gezond? Maak het jezelf makkelijk en doe beroep op wereldse smaken die van gezond eten gewoon één groot feestje maken. Met deze gezonde wereldgerechten komt dat in ieder geval helemaal goed.

Probeer ze maar eens!

7x gezonde wereldgerechten om ‘ns te proberen

1. Congee met spinazie

Van spinazie hoeven we de gezondheidsvoordelen niet meer uit te leggen. En roer je die nou door een kom congee, dan heb je meteen een verwarmend kommetje troost. Baaldag gehad? Maak dit nou maar gewoon.

> Recept: Culy Homemade: congee met spinazie en chili-olie

Congee
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Indiase baingan bharta

Van Indiase chefs kunnen we veel leren op het vlak van groenten. Met geduld en liefde geven ze plantaardige ingrediënten namelijk jasjes van specerijen, kruiden en pit, waarmee ze zelfs de gezondste ingrediënten spannend maken. Kijk maar naar deze baingan bharta: een rokerige puree van aubergines waarvan zowat elk ingrediënt goed voor je is. Proberen!

> Recept: Culy Homemade: Indiase baingan bharta (goddelijke puree van rokerige aubergines)

Baingan bharta
Bron: Nancy van Batenburg

3. Kimchi jjigae

Mocht je nog niet weten dat kimchi gezond is, dan vertellen we het je bij deze: gefermenteerde stukjes kool doen je lichaam goed! In kimchi jjigae – een makkelijke Koreaanse stoofpot – speelt dit powerfood een glansrol. Voor het comfort gaan er ook nog stukjes buikspek in – minder geroemd omwille van gezondheidseigenschappen, wél lekker.

> Recept: Makkelijke kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met buikspek en kimchi)

Kimchi jjigae recept: Koreaanse stoofpot
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Sabich

In Israël vind je het broodje sabich te kust en te keur. Het is een populair type streetfood dat je makkelijk uit de hand eet. Sabich bestaat uit een pita, gevuld met gefrituurde aubergine, ei, techina (tahin-saus), een frisse salade en amba: een pittige mangosaus. Gruwelijk lekker, en nog eens behoorlijk gezond ook.

> Recept: Culy Homemade: broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)

Broodje sabich recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Japanse yakisoba

Traditioneel is yakisoba een Japans gerecht waarbij sobanoedels worden gewokt (yaki). Daar kun je zoveel groenten aan toevoegen als je zelf wil. En doe je dat nou alsof je leven ervan afhangt, dan maak je van dit Japanse wereldgerecht een behoorlijk gezond maaltje.

> Recept: Culy Homemade: yakisoba (Japanse udon noodles met héél veel groenten)

Yakisoba
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

6. Kokos paneer met spinazie

Alweer een sprongetje naar Indië, met deze variant op palak paneer. Die ken je wel: we hebben het namelijk over de Indiase spinaziecurry met blokjes zachte kaas (soms ook saag paneer genoemd). In deze versie houden we ‘m extra simpel en voegen we ook nog kokosmelk toe. Een gerecht met wereldse smaken, en toch weer gezond.

> Recept: Culy Homemade: makkelijke kokos saag paneer (vegetarische Indiase curry)

Kokos paneer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

7. Laab

Laab is een iconisch gerecht dat oorspronkelijk uit Laos komt. De met kipgehakt gevulde slabladeren zijn fris en licht verteerbaar, perfect als tegengewicht voor machtige koolhydraatbommen.

> Recept: Laab: kipgehakt in slablaadjes met limoen, munt en citroengras

Laab recept met kipgehakt
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer gezonde recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.