Redactie
Redactie Inspiratie 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is toch die rare geur na het eten van asperges?

Leuk allemaal, dat aspergeseizoen. Zodra het witte goud weer uit de grond is gehaald duiken we direct de keuken in. Maar het gesprek achteraf gaat toch snel ook weer naar die – laten we eerlijk wezen – nogal rare geur die vrijkomt in je urine na het eten van asperges. Ooit eens afgevraagd hoe dat in godesnaam kan gebeuren? Wij wel.

Aspergegeur

Gelukkig hoefden we niet op al te obscene termen te gaan googelen, maar konden we terecht bij onze collega’s van Metro, die ons voor waren met een grondig onderzoek. Waarvoor dank. Metro besloot de kwestie voor te leggen aan Iris Groenenberg, expert op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

Gin-hollandaise met witte asperges
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De rare geur na het eten van asperges

“Je urine kan inderdaad een vrij penetrante geur hebben na het eten van asperges”, vertelt Groenenberg. “Dat geldt voor zowel witte als groene asperges. Bepaalde stoffen in de asperge, onder andere asparagusinezuur, worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Die zwavel plas je uit, en dat geeft jouw urine die typische aspergegeur”, legt ze uit.

Geen last van

En die heftige geur kan al na een uur ontstaan. Heb jij hier totaal geen last van? Dan zit je óf in de ontkenningsfase of je kunt die zwavel helemaal niet ruiken. “Uit onderzoek is gebleken dat je een bepaald chromosoom nodig hebt om de aspergelucht te kunnen ruiken. Veel mensen hebben echter een kleine mutatie daarin, waardoor je dat niet kan”, weet Groenenberg.

Asperges en witte wijn combineren
Bron: Unsplash

Gezond

Zwavelgeur of niet; zet de komende weken gewoon die asperges op het menu, want de voedingsdeskundige laat weten dat deze groente hartstikke gezond is. “In asperges zitten vitamines zoals foliumzuur en vitamine K. Maar vergeet ook niet in groenten te variëren: dat is de beste manier om alle goede voedingsstoffen uit groenten binnen te krijgen.”

Aspergerecepten

Culy zou Culy niet zijn wanneer we ook bij een artikel met een onderwerp als deze een reeks recepten noemen. Het witte goud blijft immers het witte goud. Daarom enkele combi’s die je een keer geprobeerd moet hebben: asperges met kabeljauw en miso beurre blanc, asperges à la Flamande, of met burrata en dukkah.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.