Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 9 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Het witte goud: waarom zijn asperges eigenlijk zo duur? Culy legt het je uit!

Misschien wel onze favoriete seizoensgroente: de witte asperge natuurlijk! Deze groente wordt niet voor niets ook wel het witte goud genoemd – al heeft dat misschien ook met het prijskaartje te maken… Maar hoe komt het eigenlijk dat asperges zo duur zij?

Wij leggen het je uit!

Het witte goud

Nu het aspergeseizoen in volle gang is, proberen we zo vaak mogelijk van deze heerlijke groente te genieten. Ze zijn namelijk helaas maar een paar maanden verkrijgbaar; het aspergeseizoen loopt van april t/m juni. Daarna moeten we helaas weer tien maanden wachten tot we kunnen genieten van de lekkerste gerechten met asperge.

Toch kunnen we wel stellen dat witte asperges een luxeproduct zijn en rolt er elke keer een kleine traan over onze wang wanneer we onze bestelling staan af te rekenen. Voor een kilo asperges betaal je namelijk gauw zo’n 11 tot 16 euro. Al vinden we het dat wel helemaal waard.

Asperges koken: hoe lang moet dat én hoe bereid je ze het lekkerst?

Plaattaart asperges
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Seizoensgroente

De kiloprijs van witte asperges varieert elk jaar wel wat, maar is nooit bijzonder laag. Hoe komt dat dan precies? Het is ten eerste belangrijk om te beseffen dat deze groente maar tijdens een hele korte periode groeit. Eén plant levert zo’n 10 tot 15 asperges op per seizoen: je kunt je dus wel voorstellen hoe veel planten een boer nodigt heeft voor een goede oogst.

Ook is de oogst erg afhankelijk van het weer. Als we een natte, koude winter hebben gehad, kan de grond waarin het witte goud groeit niet voldoende opwarmen en blijft deze te nat. Hierdoor duurt het dus langer voordat ze geoogst kunnen worden, en is het aspergeseizoen nóg korter.

Asperges schillen en schoonmaken: zo doe je dat het beste

Asperges en witte wijn combineren
Bron: Unsplash

Handwerk

Wist je dat alle asperges nog steeds met de hand gestoken worden? Als dit met machines gebeurt is er namelijk te veel kans dat de stengel breekt. Het is dus erg arbeidsintensief werk en het kost veel tijd om een lading asperges te steken.

Aspergetelers lopen de hele dag door het veld om te kijken of de kopjes al boven de grond uit komen. Als dat zo is, moeten ze elke asperge één voor één los uit de grond steken. Het is dus een werkje wat veel tijd en toewijding kost, maar niet super veel oplevert. In het filmpje hieronder zie je hoe ze deze groente met een speciaal asperge-mes uit de grond steken.

Witte asperges kopen: tips & tricks (waar moet je op letten?)

Geliefde groente

Het is dus een schaars product wat wél erg arbeidsintensief is, maar slechts tijdens een korte periode te verkrijgen is. Aha, het is dus eigenlijk wel te verklaren waarom deze geliefde seizoensgroente zo duur is. Wel kan de prijs elk jaar wat variëren, afhankelijk van hoe groot de oogst dat jaar is.

En de volgende keer dat je zo’n portie van het witte goud op je bord hebt liggen, geniet je er nu dan misschien wel nét een beetje extra van.

Recepten met asperge in de hoofdrol:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.