Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 4 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: witte asperges met burrata en dukkah

Wist je dat witte asperges en burrata heel goed bij elkaar passen? Romige zuivel en het witte goud zijn een match made in heaven. Zo maakten wij witte asperges met een twist: eens niet met ei en boterige saus, maar met burrata, doperwtenpuree en dukkah van amandel en dragon. Om je vingers bij af te likken.

Dukkah is een mengsel van noten, kruiden en specerijen, waarmee je een gerecht een lekkere crunch geeft. Wij kozen voor amandel en dragon, omdat die smaken heel mooi bij de asperges passen.

Voor de asperges op de foto gebruikten wij trouwens een hele bol burrata op een bordje voor één persoon, maar dat is wel wat veel. In principe is een bol burrata genoeg voor twee personen. Maar kan het je niet genoeg burrata zijn, ga dan gerust voor een hele bol per persoon.

witte asperges met burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je de witte asperges met burrata

Schil de asperges en snijd één à twee centimeter van het kontje af. Zet ze rechtop in een aspergepan en vul die met koud water. De kopjes moeten boven het water uitsteken, dan worden ze het lekkerst. Leg de deksel op de pan.

Heb je geen aspergepan? Dan kun je de asperges ook gewoon liggend koken in een grote kookpan. Ze worden dan iets zachter, maar minstens zo lekker.

Zet het vuur aan en als het water eenmaal kookt, laat je de asperges vijf minuten koken. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges met de deksel op de pan nog tien tot vijftien minuten staan. Test daarna of ze goed gaar zijn door even met een mesje in het binnenste van de asperge te prikken. Goed? Mooi, dan gaan we door.

Kook de doperwten vijf minuten in een pannetje met water en een stukje van een bouillonblokje. Giet de erwtjes af en pureer ze met de crème fraîche tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.

Maak de dukkah. Rooster de amandelen even in een droge koekenpan, tot hun aroma’s vrijkomen. Doe ze samen met de blaadjes dragon in een keukenmachine en maal ze tot een fijn mengsel. Geen keukenmachine? Een vijzel werkt ook.

Nu ga je het bordje opmaken. Trek met de achterkant van een lepel een schuine baan van de doperwtenpuree over het bordje. Leg daar drie witte asperges (of meer…) op. Daarop gaat de burrata, waarvan je de zijkant bestrooit met de dukkah. Maak eventueel af met nog wat extra dragon.

witte asperges met burrata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.