Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Gadgets 22 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom iedereen een gasbrander in de keuken moet hebben

Het kapot tikken van het gekarameliseerde laagje bovenop crème brulée behoort tot één van de geneugten van het leven. Zo’n laagje is makkelijk zelf te maken als je een gasbrandertje in huis hebt. Maar wist je dat je nog veel meer met zo’n gasbrander kan?

De gadgetlievende dessertlover onder ons is misschien wel in het bezit van een crême brulée-brandertje. Terecht, want je kunt al voor weinig geld zo’n brandertje op de kop tikken en om suikerlaagjes te karameliseren werken ze prima.

Vind je het stiekem wel fijn om aan de slag te gaan met dit soort branders? Dan loont het misschien om te investeren in een iets duurdere model. Voor een paar tientjes meer heb je dan een krachtige gasbrander in je bezit die je (bijna) dagelijks kunt benutten in de keuken. En daarmee bedoelen we dus niet dat je dagelijks crême brulée zal gaan maken, want de toepassingen van een gasbrander gaan veel verder dan dat.

Blow torch sushi. _____ Sushi is a very healthy meal! It’s a good source of heart healthy omega-3 fatty acids thanks to the fish it’s made with. Sushi is also low in calories – there’s no added fat. The most common type is nigiri sushi – fingers of sticky rice topped with a small filet of fish or seafood. On average, one piece of sushi nigiri has about 70 calories. A typical order of 6 pieces provides 310 to 420 calories, depending on the type of fish. Maki sushi are rolls are made with sticky rice, fish and dried seaweed, called nori. Most maki places the nori on the outside, but California rolls place the rice on the outside. On average, one piece of maki roll has 48 calories. A typical order of 6 pieces, or one roll, contains 250 to 370 calories, depending the type of fish and whether or not it’s made with avocado. Sashimi, raw fish served sliced without rice, has roughly 132 calories for 6 pieces (3 ounces). When ordering sushi, ask for brown rice instead of white rice. It’s more nutritious and it has a lower glycemic index than white rice. Some types of sushi are higher in calories: Rolls made with tempura shrimp like Dynamite rolls are higher in fat and calories because the shrimp has been deep fried. Spider rolls have mayonnaise so they will be higher in fat and calories too. Rolls with avocado are also higher in fat, but keep in mind that avocado contains heart healthy monounsaturated fat. _____ #takemeout #blowtorch #sushi #2018 #liamesquire #fish #japanese #dinner #datenight #howmuch #menu #slicedanddiced #perfection #artistry #foodpreparation #chef #legendary #blowtorchsushi #asianstyle #edamame #delicious #tasty #nutritious #devoured _____ New original content posted daily.

19 Likes, 0 Comments – Liam Benjamin (@liamesquire) on Instagram: “Blow torch sushi. _____ Sushi is a very healthy meal! It’s a good source of heart healthy omega-3…”

Dingen die je met een gasbrander kan

Wist je bijvoorbeeld dat gasbranders vaak in de Aziatische keuken worden gebruikt? En dan met name voor sushi, waarbij de plakjes vis (nigiri) worden gebrand voor een heerlijke gebrande smaak aan de buitenkant terwijl de rest van de vis rauw en zacht is. Ook voor vleesgerechten geldt hetzelfde principe.

Daarnaast lenen gerechten met kaas zich uitstekend voor de toepassingen van een gasbrander. Want wat is er lekkerder dan een knapperig kaaskorstje op een aardappelgratin of een pastaschotel? In de oven is het vaak wat geklungel met de grillstand, maar met een (degelijke) gasbrander is dat zo gepiept.

En wie had gedacht dat je zelf eitjes kan karameliseren? Dit artikel laat zien hoe simpel het is om een ‘egg brulée’ te maken. Als je indruk wil maken, serveer ze dan bij de volgende brunch een gekarameliseerd eitje aan je gasten. Om je vingers bij af te likken!

Egg brûlée. Pump up your soft/hard boiled egg by topping it with a sprinkle of sugar and salt and then give it a brûlée to have a crunchy topping! ? . . . . . Inspired by #alvincailan #eggslut #eggbrulee #jatcooks #chef #cheflife #cheftalk #chefworks #cook #food #bruneifoodies #foodgasm #foodporn #eatstagram #foodpics #foodblog #foodbloggers #foodphotography #foodstagram

32 Likes, 5 Comments – Jat Cooks (@jatcooks) on Instagram: “Egg brûlée. Pump up your soft/hard boiled egg by topping it with a sprinkle of sugar and salt and…”

Van desserts tot fruit

Wie het liever op zoetigheden houdt, kan naast crême brulée (of deze variant met Oreo!) ook opteren voor een meringuetaart (een klassieke lemon curd, of deze chocolade-s’more-meringuetaart van Donna Hay). Het smeuïge eiwit in combinatie met de gebrande smaak is een match made in heaven en het ziet er prachtig uit.

Tot slot leent zowat elke fruitsoort zich prima voor het brandingsproces. In fruit zit van nature suiker en die karameliseert automatisch door de hete gasvlam. Gekarameliseerde banaan op je havermout? Gekarameliseerde appel voor op je pannenkoeken? Yes please!

Als je eenmaal een gasbrander in huis hebt, wordt ’ie je beste vriend. Wees wel altijd voorzichtig en oplettend, want een gewaarschuwd man telt voor twee!

gegrilde ananas
Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.