Redactie
Redactie Dessertrecepten 27 feb 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: lemon curd pie

Een heerlijk recept voor de allerbeste Lemon Curd Pie ooit.

Maak het deeg het liefst een paar uur van te voren, in verband met het rusten.

Snijd de koude boter in kleine stukken. Meng de bloem met de suiker en het zout. Wrijf er met de toppen van je vingers de klontjes boter door. Dit zorgt voor een korrelige structuur en voorkomt smelten van de boter. Meng de “kruimels” met de los geklopte eieren. Kneed het deeg in zo min mogelijk tijd tot een egale massa, verpak het in vershoudfolie en laat minstens 1 á 2 uur rusten in de koelkast, langer mag altijd.

Maak ondertussen de lemon curd:

Door steeds een kleine portie boter toe te voegen, koel je het mengsel af, wat voorkomt dat de eieren roerei worden. Laat de boter eerst volledig smelten voordat je weer nieuwe boter toevoegt. Als het goed is wordt het mengsel nu dikker en haal de pan bij het zien van de eerste bubbels van het vuur. Laat de curd afkoelen in de pan, of giet het over in een ruime ovenschaal om het proces te versnellen.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter. Bedek een taartvorm met een doorsnee van 26 centimeter met het deeg en prik met een vork gaatjes erin. Bedek het deeg met bakpapier en giet er de blindbakvulling in. Bak de taartbodem in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Het kan zijn dat de bodem iets langer nodig heeft, het belangrijkste is dat deze knapperig en gaar is, maar niet keihard en té donker.

Laat de bodem een beetje afkoelen en stort hier de lemon curd in. Tip: de lemon curd vulling mag een beetje vloeibaar zijn, maar niet té. Voor het beste ‘opgesteven’ resultaat zet je hem na het maken (een paar uur) in de koelkast.

Optioneel: Meringue

Maak eventueel meringue door in een brandschone kom de eiwitten op te kloppen met een brandschone garde. Voeg zodra de eiwitten schuimig worden geleidelijk en aan de rand van de kom de suiker toe. Klop het mengsel totdat het stijf en glimmend is. Spatel of spuit de meringue op de taart.

Eventueel extra: neem een gasbrandertje (die je ook voor crème brulée gebruikt) en karamelliseer de meringue totdat deze bruin begint te worden. Heb je geen brander? Schuif de taart dan vijf minuutjes onder een zeer hete gril.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.