Redactie
Redactie Inspiratie 28 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

5 tips voor de perfecte aardappelgratin

De perfecte aardappelgratin uit de oven toveren en jezelf Nigella Lawson wanen: dat willen we allemaal wel. Met deze vijf tips én bovenstaande video lukt het jou zeker!

  1. Beboter de ovenschaal royaal met boter. Sla deze stap absoluut niet over! Lekker is ook om een gepeld knoflookteentje langs de binnenkant van de schaal te wrijven voor extra veel smaak.
  2. Breng je slagroom op smaak, in plaats van zo de room uit het pak over de aardappels te gieten. Doe hiervoor ongeslagen, ongezoete slagroom in een pannetje en voeg zout, peper, gepelde knoflookteentjes en sjalotjes en een bosje verse tijm toe. Zet de pan op laag vuur en laat heel langzaam infuseren. Laat de room niet koken! Later giet je de smakelijke room over de aardappels.
  3. Snijd de aardappels op een mandoline, hiervoor krijg je perfecte dunne plakjes.
  4. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal, zodat elk plakje zowel de onderkant van de schaal raakt, als een stukje bovenuit steekt. Zo krijg je de perfecte verhouding tussen zachte en krokante aardappels.
  5. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet zeker 1 uur in de oven op 160 graden (misschien iets langer). Haal vervolgens de folie eraf, bestrooi de aardappels met je favoriete kaas (bijvoorbeeld Gruyère en Parmezaan) en zet nog 5 tot 10 minuten in de oven, onder de grillstand.
stock aardappel gratin

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.