Redactie
Redactie Diner 8 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Salade met geroosterde perzik, pecannoten en prosciutto van Matt Preston

Het boek 100 beste recepten van Matt Preston, bekend van de Australische MasterChef, is één van onze favoriete kookboeken ooit. En hoera, nu heeft hij een nieuw boek uitgebracht: Fast, fresh & unbelievably delicious. En wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen: salade met geroosterde perzik, pecannoten en prosciutto.

“De bescheiden perzik heeft een flink aandeel in mijn mooiste en levendigste culinaire herinneringen. Ik zat eens in de schaduw van een stoffige stenen schuur naast een oude man die zo gerimpeld was als een rozijn. Zijn zoon kwam in de middaghitte terug met een krat vol perziken zo groot als babyhoofdjes. En ze huilden ook als baby’s; er druppelde dermate veel sap uit dat mijn vingers ervan gingen kleven als plakkerige vliegenvangers.

Of die keer dat ik een witte perzik plukte van een oude, kronkelige boom bij een fruitteler langs de rivier de Murray. Het was alsof ik mijn tanden in een zonnestraal zette die, in plaats van warm en goudkleurig, verrassend koel en boterzacht bleek.

Zo koop je de mooiste perziken

Tja, hoe zit dat eigenlijk met die somber stemmende kant van perziken met hun onnatuurlijk stevige bite? Welnu, die zachte, oersappige exemplaren willen niet dagenlang reizen of in een schap liggen. Supermarkten kopen deze perziken dus niet in, want die mooie maar keiharde exemplaren laten zich veel beter verpakken en verschepen.

Deze laatste zien er dan wel uit als de koningin van het bal, maar als je een beetje levenservaring hebt, weet je dat je het karakter van supermarktfruit niet op het uiterlijk kunt beoordelen. Wat er mooi uitziet, is vaak hard. Heb je zulke exemplaren, dan moet je die arme, harde donders eerst opwarmen om deze salade te kunnen maken.”

matt-preston-1

Bereid een balsamicosiroop door de balsamico-azijn en suiker onder regelmatig roeren in een steelpan zachtjes te verwarmen tot de vloeistof voor de helft verdampt is en je ongeveer 65 milliliter siroop overhebt. Laat de siroop daarbij niet koken. Laat de siroop afkoelen voor gebruik; hij wordt dikker terwijl hij afkoelt.

Verdeel de rucola en munt over een groot bord. Schep er kleine toefjes geitenkaas op (ter grootte van een halve vingernagel) en leg de reepjes prosciutto erop.

Verhit een grillpan (of een koekenpan als je geen grillpan hebt) en gril de perzikpartjes tot ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben, of tot ze mooi goudbruin zijn.

Schik de partjes op de salade en sprenkel de balsamicosiroop erover. Bestrooi alles met de geroosterde pecannoten en serveer.

matt-preston

Matt Preston’s nieuwe boek Fast, fresh & unbelievably delicious is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.