Redactie
Redactie Recepten 24 dec 2020

Zo maak je een klassieke rode wijnsaus

Elke kerst maken we ‘m wel (en verder in het jaar ook): een klassieke rode wijnsaus. Heerlijk bij filet mignon, hertenbiefstuk of een knapperig gebakken eendenborst of andere vleesgerechten. Maar hoe maak je deze saus?

Zo maak je rode wijnsaus

Snijd de boter in dobbelsteentjes en leg op een bordje in de koelkast.

Snijd de sjalotjes en de teen knoflook fijn. Doe het beetje extra boter in een steelpan (hoog genoeg voor al het vocht wat je straks toevoegt) en fruit op laag-medium vuur de sjalot en knoflook aan.

Giet de wijn, bouillon en een klein scheutje balsamico-azijn erbij en voeg de takjes tijm en het laurierblaadje toe. Zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur, zodra de saus kookt, ietsje lager en laat het geheel ongeveer 15 minuten inkoken.

Zeef de rode wijnsaus daarna door een hele fijne zeef (wat er in de zeef blijft zitten, kun je weggooien). Proef de saus en breng op smaak met peper en zout, zoveel je wil.

Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op het vuur; draai het vuur zo laag mogelijk. Voeg nu de blokjes boter toe, een paar tegelijk, en klop de saus met een garde totdat de saus gemonteerd is.

Ook interessant: Simpele hoofdgerechten voor kerst die weinig werk kosten

De saus serveren

Je kunt de saus in de pan op heel laag vuur laten staan totdat je ‘m serveert.

Je kunt het geheel ook laten afkoelen, in een bakje schenken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Let op: de boter in de saus zal in de koelkast stollen, het geheel wordt dus wat hard. Verwarm voordat je gaat eten de saus ongeveer 10 minuten in een pannetje op laag vuur; alle boter zal zo weer smelten.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Zo maak je een klassieke rode wijnsaus
Sluiten