Redactie
Redactie Recepten 24 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus

Elke kerst maken we ‘m wel (en verder in het jaar ook): een klassieke rode wijnsaus. Heerlijk bij filet mignon, hertenbiefstuk of een knapperig gebakken eendenborst of andere vleesgerechten. Maar hoe maak je deze saus?

Rode wijnsaus is een klassieke Franse saus op basis van boter, bouillon en natuurlijk rode wijn. Het maakt vooral vleesgerechten als rundvlees, hert of eend helemaal af. Daardoor is het een feestelijke kers op de taart bij het kerstdiner.

Zelf rodewijnsaus maken is niet iets wat je op een doordeweekse dag doet, maar de stappen zijn heel simpel op te volgen en je bent er ook niet belachelijk veel tijd aan kwijt. Je kan dit!

Culy Homemade: glühweinjus (heerlijk bij het kerstdiner)

sauzen bij het kerstdiner
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Rode wijnsaus maken: zo doe je dat

  1. Snijd de boter in dobbelsteentjes en leg op een bordje in de koelkast.
  2. Snijd de sjalotjes en de teen knoflook fijn. Doe het beetje extra boter in een steelpan (hoog genoeg voor al het vocht wat je straks toevoegt) en fruit op laag-medium vuur de sjalot en knoflook aan.
  3. Giet de wijn, bouillon en een klein scheutje balsamico-azijn erbij en voeg de takjes tijm en het laurierblaadje toe. Zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur, zodra de saus kookt, ietsje lager en laat het geheel ongeveer 15 minuten inkoken.
  4. Zeef de rode wijnsaus daarna door een hele fijne zeef (wat er in de zeef blijft zitten, kun je weggooien). Proef de saus en breng op smaak met peper en zout, zoveel je wil.
  5. Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op het vuur; draai het vuur zo laag mogelijk. Voeg nu de blokjes boter toe, een paar tegelijk, en klop de saus met een garde totdat de saus gemonteerd is.
  6. Ook interessant: Simpele hoofdgerechten voor kerst die weinig werk kosten

De saus serveren

Je kunt de saus in de pan op heel laag vuur laten staan totdat je ‘m serveert.

Je kunt het geheel ook laten afkoelen, in een bakje schenken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Let op: de boter in de saus zal in de koelkast stollen, het geheel wordt dus wat hard. Verwarm voordat je gaat eten de saus ongeveer 10 minuten in een pannetje op laag vuur; alle boter zal zo weer smelten.

Lekkere recepten met rode wijnsaus:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.