Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 12 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Kooktip: steak serveren op tomaten voor extra umami

Hoewel we ons met z’n allen dagelijks bezighouden onze vleesconsumptie te verminderen, zijn we nog érg dol op een goeie steak. Medium rare met een dikke dot kruidenboter of bearnaisesaus ‘t liefst. Pas ontdekten we dat een steak serveren op tomaten zorgt voor extra umami en dát is iets wat we je niet willen onthouden.

Want áls je dan een steak eet, doe ‘t dan goed!

Waarom een steak serveren op tomaten

Kijk, als je een steak bestelt, krijg je er (bijna) altijd wel een ietwat karige salade met tomaten bij. Dit is níét wat we bedoelen met een steak serveren op tomaten. Serveer je steak óp tomaten en je hebt direct een extra smaakbom. De warme steak op de tomaten zorgt namelijk voor een ‘reactie’ waarbij ‘t zuur van de tomaten zich vermengt met de zoute sappen van de steak. En dat, dat is magie.

De sappen van beide producten mengen zich samen tot een saus waar geen bearnaise tegen opkan. Het zuur van de tomaat mengt zich met het zout van het vlees, wat zorgt voor extra umami. En als laatste wordt het bovenste deel van de plakken verse tomaat lekker warm, wat deze rooie rakkers nóg lekkerder maakt.

Hoe serveer je een steak op tomaten?

Het is misschien een open deur, maar een steak serveren op tomaten doe je niet zomaar. Niet met de eerste de beste tomaatjes uit de supermarkt. Kies mooie tomaten (het liefst in het seizoen, maar ja je wil ‘s winters ook wel eens een bavetje eten). Geen cherrytomaatjes of ander klein gespuis, maar de tomaat zoals we ‘m kennen qua formaat.

Mocht je je tomaten in de koelkast bewaren, haal ze er dan op tijd uit zodat ze op kamertemperatuur komen. Snijd de tomaat in plakken van ongeveer een halve centimeter en leg ze op je bord. Je kunt ze besprenkelen met wat olijfolie, maar dat is eigenlijk niet nodig. Als je steak bijna klaar is, strooi je een beetje zeezout en peper van de molen over de tomaten vlak voor je de steak óp de tomaten legt. En that’s it: je steak en de tomaten zullen ‘t verdere werk doen. Vergeet het brood niet, want steak met tomaten is ideaal scarpetta-voer.

Tip: mochten de tomaten niet in het seizoen zijn óf je houdt er niet van, dan kun je dit effect ook nabootsen met rode paprika. Leg de paprika dan wel met de schil op je bord en de kant met ‘vlees’ tegen de steak aan om het gewenste effect te krijgen.

Dit is hoe je een steak tegen de draad in moet snijden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.