Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 9 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Val binnen bij Lucas in Utrecht voor de lekkerste huisgemaakte taarten

Bij restaurant Lucas aan de Wittevrouwenstraat in Utrecht kom je binnenvallen voor huisgemaakte taarten, heerlijke koffie en thee, ontbijt of lunch. Er hangt een bijzondere sfeer: alsof je bij je vrienden langsgaat. Die toevallig ook nog héle lekkere broodjes en koffie kunnen maken…

Lucas in Utrecht: gezellig druk

Op een zondagmiddag om 13.00 uur gaan wij langs bij Lucas. Het valt ons meteen op hoe (gezellig) druk het hier is. Meisjes in yogakleding komen koffie-to-go halen, stelletjes bespreken het laatste nieuws boven een broodje en groepjes vrienden eten taart en drinken koffie.

Lucas Utrecht

Van yogi’s tot advocaten

Mede-eigenaresse Maartje vertelt enthousiast over de diversiteit aan klanten die hier binnenlopen. “Ik denk dat wij een plek zijn voor mensen die van goed eten en drinken houden en van goede producten. Mensen die bewuste keuzes maken. Dat kan iedereen zijn: mensen van de yogastudio, studenten, advocaten… die lopen hier allemaal binnen.

Ze startte de zaak afgelopen november samen met Norbert, toen ze na een carrière in het bedrijfsleven graag iets voor haarzelf wilde beginnen. Samenwerken met Norbert bleek een match: hij heeft ervaring in diverse horecazaken (Gastmaal, Luce en Toque Toque) en werkte als sommelier en barista. Maartje heeft de neus voor zaken; Norbert het gevoel voor smaken en combinaties.

Lucas Utrecht

Thee-pairings

Eerst drinken we een lekkere cappuccino en espresso (de koffie komt van Het Koffielab in Utrecht), waarbij we een stukje huisgemaakte mueslireep met matcha krijgen.

Daarna bestellen we twee gerechten van de kaart: de tosti gruyère met appel & salie en een broodje met makreel, biet, citroen en thijm-theeolie (!).

En over thee gesproken: bij alle gerechten op de kaart staat ook een theesuggestie aangegeven. Hoe leuk is dat? Bij de tosti krijgen we dan ook een groene Oolong en bij de makreel een rokerige Lapsang Souchong-thee.

Wat hebben ze hier met thee, vragen wij ons af? Maartje: we willen laten zien wat een mooi product thee is. Er is zo veel meer dan kant-en-klare zakjes. Thee is een mooi product met diverse smaaktonen en fermentaties. Daarom zetten we de theepairings op de kaart. Alle thee bij Lucas is afkomstig van Hotsoup.

Lucas Utrecht

Let’s eat!

Het eten wordt gebracht en het ziet er allemaal lekker vers en fris uit. De tosti is goudbruin, superkrokant en wordt opgediend met een fris mosterdsausje. De zoetige Gruyère combineert perfect met de zoetzure appel en de kruidige, licht bittere salie.

Het bruine broodje (zuurdesem) bevat lekker veel pitten en zaden. Mooie, bijna fluffy stukken makreel, robuuste blokjes biet, radijsjes, komkommer, spinazie en een lekker fris zilveruitje: het zit er allemaal op. Wat vooral opvalt is hoe mooi het broodje op smaak is gebracht, met veel citroenrasp en goed veel peper en zout.

Lucas Utrecht

Ontbijt en lunch

Wat we ook hadden kunnen bestellen: een broodje met Prosciutto Crudo, doperwtencreme en granaatappel of een broodje met oude geitenkaas, zoete paprikacoulis en witlof. Ook op de kaart: een tosti met chorizo, oude kaas en zuurkool.

Ontbijten kan hier ook goed: met kwark of kokosyoghurt met huisgemaakte granola en seizoensfruit of kastanjecrème bijvoorbeeld. Ook liggen er verse croissants (met zoute roomboter en jam!) en mueslirepen met matcha uitgestald op de toonbank.

Culy ontdekt Lucas

De kaart is bescheiden van omvang met vijf lunchgerechten, maar wel flexibel: Maartje vertelt dat ze het belangrijk vindt om ook mensen met allergieën een alternatief te kunnen bieden. Zo is er ook kokosyoghurt en sojamelk en kan elk gerecht ook vegetarisch of vegan worden gemaakt.

Regelmatig verschijnt er een ander broodje op de kaart, maar de twee zijn ook van plan om elk seizoen met een nieuwe menukaart te gaan werken.

Lucas zit aan de Wittevrouwenstraat 23. Doordeweeks zijn ze open van 08:00 tot 18:00 uur; in het weekend vanaf 10:00 uur.

Lunchen in Utrecht

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.