Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Faloodeh is het Perzische ijs van je dromen (en het wordt gemaakt van noedels)

Faloodeh (fa-loo-deh) is het bekendste en oudste ijsje uit Iran, dat verschrikkelijk tof is om te leren kennen. Waarom? Het is namelijk gemaakt van noedels. Echt waar.

Wat is faloodeh?

Bijgekomen van de schrik? Faloodeh is Perzisch ijs dat echt wordt gemaakt van dunne rijstnoedels, suikersiroop, limoen en rozenwater. Het lijkt in de verste verte niet op ijs dat we hier in Nederland kennen. De beste vergelijking is misschien met een sorbet of een granita.

Faloodeh wordt al eeuwenlang gegeten en zijn wortels liggen in Shiraz, daarom is het ook vaak te vinden onder de noemer: Shirazi faloodeh. Inmiddels dringt het ook door tot westerse landen. Zo is het een razend populair dessert bij het hippe restaurant Sofreh in Brooklyn (NY) en rekent Samin Nosrat het tot één van haar favoriete Perzische gerechten.

Kuku sabzi: een Perzische frittata met héél veel verse kruiden

Noedel-ijs

In Iran kun je in de meeste ijswinkels twee soorten ijs vinden: traditioneel ijs van saffraan óf faloodeh. Het noedel-ijs is supergoed te combineren met een romig bolletje ijs, zuivel of vruchtensiropen, waardoor de mooiste creaties ontstaan.

Grappig weetje: het verhaal gaat dat de ontdekking van faloodeh omstreeks 400 voor Christus per ongeluk is gedaan, toen iemand zijn siroop in de sneeuw liet vallen en ontdekte dat je daar iets lekkers van kunt maken.

Hoe maak je faloodeh?

Noedel-ijs klinkt misschien raar, maar als je hebt gelezen hoe het ijs klaargemaakt wordt, openen er allemaal culinaire laatjes in je hersenen. Denk je bijvoorbeeld eens in hoe verfrissend het zal zijn na een zware maaltijd.

De truc is om dunne (!) noedels in kleine stukjes te breken, echt gaar te koken – dus niet beetgaar zoals je gewend bent – en vervolgens in ijskoude suikersiroop te laten weken. De suikersiroop meng je met limoensap en rozenwater. Zet het in de vriezer en roer af en toe los met een vork. Je zult zien dat de noedels de suikersiroop helemaal opzuigen met de frisse smaken. IJskoud nog beter.

Dit wil je zelf thuis gaan klaarmaken, dat begrijpen we. Check het recept voor faloodeh van Samin Nosrat op de website Goodfood.com.

Zin gekregen in ijs?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.